geweest:
The Weight of Words, performance door Manuela Lucia Tessie.a.
OPEN CALL program 2018
20 mei t/m 31 jul 2017

Deadline indienen aanvraag: 31 juli 2017

Stichting atelierWG nodigt beeldend kunstenaars uit om een duo-tentoonstelling te organiseren, in combinatie met een aantal events, die in de loop van 2018 gepresenteerd zullen worden in de projectruimte puntWG.

AtelierWG gelooft dat kunstenaars een unieke sensibiliteit hebben in de omgang met elkaar en in het reflecteren op elkaars werk. Met deze uitnodiging wil atelierWG kunstenaars de kans bieden om gebruik te maken van haar projectruimte en haar centrale locatie in Amsterdam.

Onze focus voor 2018 ligt op voorstellen die reageren op het format van een duo-presentatie en deze presentatievorm verkennen. Dat kan als bestaand duo, in een eerste samenwerkingsvorm, of op een andere manier van samenwerking. Het sleutelwoord is ‘dialoog’.

We zijn voornamelijk op zoek naar voorstellen die de tentoonstelling combineren met events als performances, screenings, een lezing of artist talk, een diner etc. De tentoonstelling zal 3 tot 4 weken duren (daar valt de op- en afbouwperiode ook onder). Kunstenaars worden geselecteerd op basis van de experimentele kwaliteiten van het voorstel en een innovatieve benadering van het gebruik van de expositieruimte.

Financiering en ondersteuning

atelierWG biedt de ruimte - puntWG - , publiciteit en ondersteuning waar mogelijk. De geselectieerde kunstenaars zijn verantwoordelijk voor de productiekosten. 

Aanmelden

Stuur onderstaande informatie mee met je aanvraag:

  • Voor- en achternaam, postadres, telefoonnummer, e-mailadres en website (in PDF).
  • CV, maximaal 2 A4-tjes.
  • Een presentatie- of projectvoorstel van max. 300 woorden: het idee voor de tentoonstelling met event plan, een motivatie waarom jouw werk in puntWG past en je (gewenste) deelnemers.
  • Maximaal 5 beelden, JPG-formaat, samen max. 2 MB.
  • Geef je aan in welke periode je bij voorkeur de tentoonstelling wilt organiseren en geef aan in welke periodes je zeker níet kunt tentoonstellen. Des te accurater je bent, des te beter voor de planning.

Alle aanvragen, met bijlagen, kunnen uitsluitend per e-mail gestuurd worden naar:

opencall@atelierwg.nl. De deadline voor het indienen van de aanvraag is 31 juli 2017. Alle inzenders krijgen bericht vóór 15 augustus 2017.

Voor algemene informatie en vragen met betrekking tot puntWG, neem contact op met team puntWG: opencall@atelierwg.nl

Algemene Informatie

AtelierWG is een verzamelgebouw met kunstenaarsateliers in twee gebouwen van het voormalig Wilhelminagasthuis ziekenhuis in Amsterdam Oud-West. Met 120 ateliers is atelierWG een van de grootste ateliercomplexen van Nederland.

PuntWG is een presentatie-instelling en kunstenaarsinitiatief dat zich richt op experimentele projecten, en is onderdeel van atelierWG. We bieden een levendig programma van tentoonstellingen, performances, concerten, lezingen en discussies, georganiseerd door kunstenaars al dan niet gelieerd aan atelierWG.

Daarnaast werkt puntWG samen met airWG (het artist-in-residence initiatief). PuntWG wordt gefinancierd door de kunstenaars van atelierWG.

De programmering is in handen van team puntWG: Noa Giniger, Frank Mandersloot, Anna Volkova en Vincent Vulsma.

geweest:
ECCOCI presentation
Billur Altinordu, Aniya Dunkley, Deema Murad, Yip Hiu Tung onder begeleiding van Lucy Sarneel
30 jul 2017 — 12:00 tot 20:00 uur

ECCOCI is een presentatie van het werk van vier MFA 2017 afstuderende studenten van Alchimia Contemporary Jewellery School in Florence in Italië, begeleid door Lucy Sarneel.

Deze vier vrouwen komen uit verschillende hoeken van de wereld en laten elk een geheel eigen, unieke benadering van ontwerpen zien. ECCOCI is een preview van tot nu toe ontwikkeld werk voor hun eindexamen solo tentoonstelling. In essentie is ECCOCI een moment van pauze en reflectie alvorens de volgende fase in te gaan van hun carrière als sieraad-kunstenaars.

geweest:
Pale Stability, Jake Singer
airWG end presentation
Jake Singer
21 t/m 23 jul 2017

Met trots presenteert airWG de eindpresentatie van de huidige resident Jake Singer. Singer is een multidisciplinaire kunstenaar uit Johannesburg. Hij zoekt naar 'opgeladen' objecten - dat wil zeggen; materialen die gefragmenteerd en herschikt kunnen worden zodat nieuwe objecten ontstaan.

"In Amsterdam viel me op hoe geordend het landschap is. Dat staat in sterk contrast met waar ik vandaan kom. Amsterdam vertegenwoordigt de idylle voor mij. Deze staat van zijn is, tot op zekere hoogte, een gevolg van haar koloniale verleden en van het verplaatsen van objecten. Het idyllische karakter van de stad is grotendeels mogelijk gemaakt doordat andere steden dat niet zijn." vertelt Singer.

In deze tentoonstelling aan het eind van zijn airWG residency zal hij een poging wagen 'het ideale te deconstrueren' door middel van multimedia.

De opening begint met een gesprek tussen Singer en Bert de Liefde. Bert is piloot en reist gemiddeld langs drie continenten per maand. Als fervent kunstliefhebber gebruikt hij het vliegen als middel om mensen in de internationale kunstwereld te ontmoeten. Deze ontmoetingen hebben hem een breder begrip gegeven van de lokale contexten van werken en van de kunstenaars. Dit is ook hoe Bert, twee jaar geleden, Jake ontmoette in zijn studio in Johannesburg.

 

Openingstijden

Vr 21 - 07 van 14:00 tot 18:00
Za 22 - 07 van 14:00 tot 18:00
Zo 23 - 07 van 14:00 tot 18:00

geweest:
Familie Album. Anna Volkova.
The Roots / De Wortels
Anna Volkova
8 t/m 16 jul 2017

Voor deze tentoonstelling verkent de kunstenaar haar herinneringen. Uitgeknipte portretten, handgeschilderd porselein, schetsen, korte romans en zwart-wit foto's zijn de resultaten van een lang onderzoek. Door de jaren heen heeft zij voortdurend gewerkt aan het project: “Familie Album”, dat beelden, letters, tekeningen en verhalen bevat van vier generaties van haar familie. Stuk voor stuk verzamelde ze voorzichtig deeltjes die haar vertellen wie ze is. De kunstenaar is van mening dat dit persoonlijk onderzoek ook sociale waarde heeft - je kan een verandering zien van periodes, karakters, culturen en ideeën binnen een kleine familie.

De tentoonstelling is open op zaterdagen en zondagen van 14:00 tot 18:00 uur.

Over de kunstenaar

Volkova's werk gaat vooral over nostalgie. Nostalgie naar de tijden die ze beleefde en waarvan ze droomde. Haar wortels liggen in Sint-Petersburg, waar ze voor eens en altijd door de grote architectuur, cultuur en geschiedenis werd beïnvloed.

Ze is opgegroeid in Sovjettijden. In een familie waar haar ouders een gebied van spiritueel magnetisme creëerden, vol met culturele gebeurtenissen. Ze hadden een hekel aan en demonstreerden met gelijkgestemde families tegen het Sovjetsysteem.

In dit tijdperk leven, getuige zijn en zelfs praten met een aantal sleutelfiguren had een grote invloed op Volkova. Belangrijke gebeurtenissen, herinneringen en obsessies - uit deze openbaringen selecteerde ze de visueel meest aansprekende momenten en verwerkte ze tot ideeën voor haar installaties.

 

Logo Mondriaan

geweest:
Sedimentation of Memory, installatie overzicht, 2017 © Kristina Benjocki
Sedimentation of Memory
Kristina Benjocki
10 jun t/m 2 jul 2017

De tentoonstelling Sedimentation of Memory van Kristina Benjocki vouwt visuele verhalen samen, gebaseerd op historische en geologische vondsten gerelateerd aan de Cannerberg, een heuvel van grotten die zich tussen de Nederlandse en Belgische grens bevindt. Sinds het Neolithicum heeft het mijnen van vuursteen en later kalksteen een uitgebreid netwerk van ondergrondse tunnels gecreëerd rond het Caesert plateau. In de provincie Limburg worden deze tunnels, die met de hand zijn uitgehouwen, "de grotten" genoemd, terwijl de heuvels worden aangeduid als "de bergen". Cannerberg draagt sporen van verschillende geschiedenissen: van het Neolithicum tot de Tweede Wereld Oorlog, de Koude Oorlog en het Verdrag van Maastricht - dat gezien wordt als het begin van de Europese Unie. Sedimentation of Memory is een inleiding tot Portrait of a Mountain, een langdurig onderzoeksproject dat zal uitmonden in een video essay en een boek (2015-2018).

Sedimentation of Memory bestaat uit  vijf Kodak dia projectoren en blokken van kalksteen, met een looptijd van 8 minuten in loop vertoning. De installatie combineert technologie, visuele en materiële restanten van de verstreken tijd en van de locatie.

Het project put uit verschillende bronnen afkomstig van privé- en publieke archieven en volgt de verschillende tekens die tevoorschijn komen: zwart wit of kleur foto's, VHS banden, gescande documenten, boeken over natuurgeschiedenis, militaire brochures, gidsen voor toeristen, of de NAVO dossiers uit het archief in Brussel die recentelijk zijn vrijgegeven.

De tentoonstelling is elke zaterdag en zondag te bezoeken van 14 tot 18 uur.

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Werner Mantz Lab.

 Over de kunstenaar

Kristina Benjocki is geboren in Zrenjanin, Joegoslavië. Haar kunstpraktijk richt zich op het onderzoeken van historisch en cultureel revisionisme gezien als politieke mechanismes van vergeten en herinneren in de context van het voormalige oosten en westen. Zij deed artistiek onderzoek aan de Jan van Eyck Academie en haar meeste recente tentoonstellingen zijn onder andere: Please empty your wallets met het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Rjeka (HR), Social Contract met Izolyatsia in Kiev (UA), Dmitrije Bašičević Mangelos Award met Remont art gallery in Belgrado (RS), Resolution 827 met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in Amsterdam, Excude/Include at Castrum Pelegrini in Amsterdam, This is the Time. This is the Record of the Time met AUB gallery in Beirut (LB) en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam in Amsterdam.

geweest:
bathroom of ICE train (private photo)
The Weathers They Live In

Nicola Arthen e.a.

13 t/m 28 mei 2017

Gedachte: Is het niet dat gevoel van warme en koude lucht tegelijkertijd op ons lichaam, dat ons zo gevoelig kan maken voor het huidige moment, dat we al onze verlangens naar andere oorden tijdelijk uitstellen? Een treincoupé, de binnenkant van een auto in de nacht, liggend aan het meer.

De expositie start met twee ervaringen, die soms op een schijnbaar tegenstrijdige wijze samenvallen, zoals ook nu zal gebeuren: de lichamelijke gewaarwording van onszelf wanneer we worden blootgesteld aan een mix van temperaturen, en de frustratie wanneer een product of architectuur getransformeerd is van "open source" naar gesloten oppervlak.

De expositie The Weathers They Live In is een initiatief van Nicola Arthen, ontstaan uit het voorstel voor een opstelling met bijdrages van Alondra Castellanos Arreola, Paul Bernhard, Dan Walwin and Baha Görkem Yalim.

TWTLI vindt plaats in twee delen, op twee verschillende weekenden, en eindigt met een extra afronding tijdens het laatste weekend. Een programma van speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde performances, voordrachten en presentaties zal met de expositie gepaard gaan. Deze evenementen zullen worden aangekondigd via de Facebook-pagina en de website .

 
Openingen:

Deel 1:  zaterdag 13 mei 2017 – 18:00 tot 21:27 uur.

Deel 2:  zaterdag 20 mei 2017 – 18:00 tot 21:27 uur.

Afronding:  zaterdag 27 mei 2017 – 18:00 tot 21:27 uur.

Ook open op zondagen – 14:00 tot 18:00 uur, en op afspraak.

De expositie en het bijbehorende programma worden genereus ondersteund door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Mondriaan Fonds.

geweest:
Bushalte, Alkyd en olieverf op linnen, 40 x 85 cm.
Rondzwervende nachtschilder / Wandering artist of the night
Maarten Welbergen
29 apr t/m 8 mei 2017

"7 am on a frosty autumn morning
Fog is still hanging low
I’m not the only one waiting for the bus!
Nights and early mornings are the most poetic moments of the day.
Especially when the fog is hanging low and everything gets blurred.
When streetlamp-lights become iridescent light-balls floating in the sky.
Everything is silent and everybody is still asleep.
These are the moments when I wander around to find my motives to draw and paint."

De tentoonstelling omvat olieverfschilderijen en tekeningen die Welbergen recent heeft geschilderd en getekend. Hij toont nieuwe landschappen in aquarel en kleurpotlood en zijn meest recente ‘nacht’ schilderijen en tekeningen.

Die laatste serie werken noemt hij ‘Nocturnes’. Hun onderwerp is ‘Nocturne’: een muzikale definitie voor de fascinerende nachttaferelen van Welbergen. Het spel van kunstlicht in diepe donkere omgevingen met geheimzinnige schaduwen is de bron van zijn inspiratie.

De kunstenaar geeft ook een lezing over ‘Nachtschilders’ uit het verleden die hem geïnspireerd hebben. Vanaf de laat Middeleeuwen werden kunstenaars geïnspireerd door ‘nacht taferelen’. In het begin kwamen deze voorstellingen voort uit Bijbelse verhalen en later vanuit de Romantische ‘Empfindung’. De betovering van ochtendschemer, maanlicht en kunstlicht met haar lange slagschaduwen heeft door alle tijden bepaalde kunstenaars gefascineerd. Tegelijk gaat deze lezing ook over wat er zich in het hoofd van Welbergen afspeelt tijdens zijn nachtelijke ‘zoektochten’ naar onderwerpen voor schilderijen.

Maarten Welbergen (1956) is een kunstenaar die met een been in de schildertraditie staat en met het andere been de grenzen hiervan opzoekt. Hij schildert en tekent portretten, landschappen, stillevens en allegorische onderwerpen. Een van zijn specialiteiten is het maken van ‘cut-outs’ waarbij hij de vorm uit paneel snijdt en beschildert. Dit doet hij om het ‘trompe l’oeil’ effect te versterken.

De tentoonstelling is te bezoeken op zondag 30 april, woensdag 3 mei, zaterdag 6 mei en zondag 7 mei van 14:00 tot 18:00 uur en ook op afspraak.

De lezing ‘Nachtschilders’ is op zondag 7 mei van 20:00 tot 21:30 uur.

Maarten Welbergen heeft ook antwoord gegeven op 'Een Vraag.'

geweest:
Uitsnede uit een tekening en twee objecten. Tekening: Bernadette Beunk, Objecten: Maria Schilder
Drawn Objects
Bernadette Beunk, Maria Schilder
15 t/m 23 apr 2017

Ruim een jaar werken Bernadette Beunk en Maria Schilder samen aan getekende en beschilderde objecten. De sereniteit van objecten van Schilder laten ze samenvallen met de abstract getekende wereld van Beunk.

Met dit werk treden ze voor de tweede keer als duo naar buiten. Naast gezamenlijk werk is er ook individueel werk zien. Hierdoor kunnen de resultaten van de samenwerking ook in het perspectief van hun eigen werk worden gezien.

De tekeningen van Bernadette Beunk zijn doorgaans verwerkingen van indrukken uit haar omgeving. De ene tekening vormt de basis voor de reeks die nog zal volgen. Het is een proces van voortstuwing en vooruit denken, gevoed door haar onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van de getekende lijn. Na verloop van tijd stelt ze series samen en laat ze de chronologie los.

De oneindige diversiteit aan verschijnselen in de natuur en de extreme contrasten in bestaansvormen zijn voor Maria Schilder een bron van verwondering. Daaruit ontstaan de ideeën voor haar beelden, een spel tussen het materiaal en de vorm. Maar ook omgekeerd het associatief spelen met vorm en materiaal, waardoor nieuwe betekenis ontstaat. Niet om de zichtbare werkelijkheid af te beelden, maar uiteindelijk om een beeld neer te zetten dat aanzet tot een gedachte.

Open zondag 16 april, maandag 17 april en donderdag 20 april tot en met zondag 23 april, alle dagen van 14:00 tot 18:00 uur.