curator 2016
Khurtova/Bourlanges

Gedurende de expositieperiode in PuntWG, zal het kunstenaarsduo Khurtova/Bourlanges (RU/FR) het resultaat laten zien van hun huidige onderzoek ‘The Sky is on the Earth’. Ook hebben ze een aantal kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te verweven met het hunne.

Sinds april 2014 onderzoeken Elena Khurtova en Marie Ilse Bourlanges de gevonden archieven van Jacques Bourlanges, schrijver van een intrigerende theorie over de correlatie tussen het sterrenstelsel en de Franse geografie van Frankrijk. Zijn onderzoek verbindt esoterische symbolen met een vergeten verleden van dorps- en bergnamen, door geometrische figuren van sterren op het Franse landschap te spiegelen. Met zijn overlijden in 1991, heeft hij een archief van twintig dozen achtergelaten, die in de vergetelheid zijn geraakt totdat Khurtova en Bourlanges ze herontdekten in 2013. Hier vonden ze een overweldigende verzameling van aantekeningen, zorgvuldig ingebonden in zelfgemaakte mappen, geometrische tekeningen en nog veel meer mappen vol met kaarten met daarop mysterieuze lijnen. erop.

In september 2015 maakte het duo een onderzoeksreis naar het ‘Orsa Major sterrenstelsel’ en markeerden ze de zeven specifieke punten die door Jacques tussen Marseille en Nice werden gemarkeerd. Deze reis is een beginpunt en bron van inspiratie voor de kunstenaars en heeft geleid tot nieuwe perspectieven op dit onderwerp.
Gedurende de expositie zullen de kunstenaars de informatie die ze hebben verzameld tijdens de reis blijven verwerken, waardoor de show steeds zal transformeren van de ene staat in de andere.

Elena Khurtova and Marie Ilse Bourlanges (kunstenaarsduo, RU / FR) zullen series ontwikkelen van afdrukken, verschijnend en verdwijnend in de tijd.
Maarten Heijkamp (beeldend kunstenaar, NL) zal een serie foto’s presenteren die hij maakte tijdens de expedite van ‘De hemel en de aarde’ op de zeven locaties.
Mariana Lanari (kunstenaar, BR) zal het materiaal onderzoeken dat verzameld is op de Orsa Major door Jacques Bourlanges, en van andere bronnen.

Xavier Fernández Fuentes (grafisch ontwerper, ES) zal werken aan een autonoom werk over de Orsa Major, ook dit zal gepresenteerd worden tijdens de finissage van de expositie.

Marie Ilse Bourlanges (FR) en Elena Khurtova (RU), door PuntWG uitgenodigd als kunstenaars/curatoren, werken als kunstenaarsduo samen vanuit Amsterdam (NL).
Ze richten zich voornamelijk op het (re-)activeren van het spel tussen materie en herinnering. Hun huidige project ‘De hemel op aarde’ verbeeldt zowel de kwetsbaarheid van fysieke sporen die de mensheid achterlaat, als de kwetsbaarheid van sporen die door hogere krachten worden aangebracht in onze omgeving.

Dit project is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en Stichting Stokroos en is begonnen vanuit Atelier Holsboer in de Cité des Arts, Parijs.

theskyisontheearth.com

Deel:
curator 2016