Photo courtesy Toon Fibbe en Laura Wiedijk, 2022. 

Photo courtesy Toon Fibbe en Laura Wiedijk, 2022. 

17 Reasons People Aren’t Listening to You
Toon Fibbe and Laura Wiedijk
2 t/m 24 jul 2022
Opening: zaterdag 2 jul 2022 — 17:00 uur
In de eerste reclame van de netwerkaanbieder Ben, wordt de toeschouwer vriendelijk aangesproken door het netwerk zelf met een griezelige niveau van intimiteit:

“Vertel me al je dromen. Waar je over lacht, waar je over huilt. Ik luister graag naar al je plannen.”

Het netwerk toont interesse. We kunnen er alles aan vertellen en het zal naar ons luisteren - ogenschijnlijk zonder oordeel. Als een therapeut die uitsluitend onszelf aan ons terug reflecteert. Of misschien zoals een beschermengel, onzichtbaar, maar altijd bij ons in de cloud.

Fibbe & Wiedijk hebben een fascinatie voor de vroege marketing strategieën van de eerste netwerkaanbieders, die als doel hadden om de ingrijpende opmars van connectiviteit te normaliseren voor de doorsnee nog niet verbonden consument.

Tegenwoordig wordt ons verteld dat het internet een machine is voor het oogsten van data, dat het ons brein en lichaam uitmergelt voor eigen gewin. Maar weet je nog hoe de vochtige tong van het netwerk aanvoelde toen het je wonden likte? Hoe geruststellend zijn omhelzing voelt als je in slaap gewiegd wordt door zijn trage, algoritmische ademhaling?

Wij zijn gebruikers,  gebruik ons.

Snij ons in kleine stukjes. Bedien en misbruik ons.

Maar,

alsjeblieft

zie ons

In de installatie 17 Reasons Why People Aren’t Listening to You onderzoeken Fibbe & Wiedijk op een associatieve manier of er een onbewust genot schuilt in de manier waarop het internet ons constant registreert en toezicht op ons houdt. Wat als we het stiekem lekker vinden? Om gezien te worden, gehoord te worden, gestuurd te worden en nooit vergeten?

Photography by Ilya Rabinovic

Deel:

Photo courtesy Toon Fibbe en Laura Wiedijk, 2022.