nu:
Stories from a Black Hole
Pernille Lonstrup and Phil Bosch
12 mei t/m 3 jun 2018

Open 26, 27 mei, 2 en 3 juni van 14:00 tot 18:00 .

De tentoonstelling ‘Stories from a Black Hole’ van de kunstenaars/onderzoekers Pernille Lonstrup en Phil Bosch is gebaseerd op afzonderlijke werken van beide kunstenaars die gezamenlijk worden getoond, en waarin zij de volgende vraag centraal stellen: kunnen deze werken worden gesitueerd vóór het ontstaan van een beschaving of na het moment waarop deze is ineengestort?

In aanvulling op de tentoonstelling van beide makers, wordt een publiek programma samengesteld waarin dit concept van kennis en beschaving, als denkbeeldige constructie, verder wordt onderzocht. Dit gebeurt door middel van drie events waarin kunstenaars, filosofen en wetenschappers worden uitgenodigd om te onderzoeken op welke wijze het denken van de westerse mens is gevormd tot onze huidige opvatting van wat beschaving inhoudt, en hoe deze opvatting zou kunnen worden gede-conditioneerd.

PROGRAMMA:

Het Tweede Event: Black Holes & The Notion of the Self’

PLAATS: Punt WG, WG Plein 80, 1054 DM Amsterdam

DATUM: 26 MEI 2018

TIJD: 17:00 – 19:00

 Gasten:

Koen Aartsen (psycholoog)Simon Fisher(kunstenaar), Emilio Moreno (kunstenaar), Renée van Trier (kunstenaar)
Moderator:
Pernille Lonstrup

Aan de hand van het kunstenaarsgenre ‘zelfportret’ onderzoeken wij ‘a black hole’ met behulp van diverse kennislichamen zoals kunst, wetenschap, psychiatrie en film. Gedachten, impressies en expressies over donkere materie, verdwijningen en verschijningen van betekenissen in psychoses, tijdreizen en zwarte gaten worden in verband gebracht met het concept van het ‘zelf’. Zij worden vanuit verschillende disciplines en in verschillende hoedanigheden in dit event naast elkaar geplaatst.

Het Derde Event: Performance Sensorische exploraties
3 JUNI (FINISSAGE) 17-19 uur
met:
Phil Bosch
Jan Van Den Dobbelsteen

De tentoonstelling en het programma is mede mogelijk gemaakt door:

AFK

Stichting Stokroos

Australian Government Regional Arts Fund, Regional Arts Victoria.

Over de kunstenaars

Phil Bosch onderzoekt in haar videowerken de relatie tussen zintuiglijke percepties en de toekenning van betekenissen. Zij onderzoekt een ruimte die bestaat tussen taal en beeld, of eigenlijk buiten taal en beeld om, reflecterend op wat er overblijft wanneer vaste betekenissen worden losgelaten. In haar videowerken gaat Bosch te werk als een archeoloog, ze graaft het onzichtbare bewijs op dat geschiedenis niet in staat is te tot categoriseren.

Pernille Lonstrup’s werk maakt de blinde vlekken in het communicatie processen zichtbaar die taal niet zichtbaar maakt. Lonstrup onderzoekt in haar werk het vermogen tot luisteren en begrip, binnen een maatschappelijk systeem - iets dat binnen dat systeem niet de gangbare norm is.

Lonstrup gaat te werk als een taalkundige en zet dit het medium ‘taal’ in om tot een absurd drama te komen, waarin vaste codes en tekens voortdurend transformeren.

Taal en beeld worden verondersteld aan de basis te staan van wat wij ‘de menselijke beschaving’ noemen. Bosch en Lonstrup onderzoeken beiden hoe deze veronderstelling onze huidige beschaving heeft gevormd, een beschaving als denkbeeldige constructie. De twee kunstenaars organiseren de tentoonstelling rondom hun twee meest recente videowerken, ‘Telluric 0’ en ‘Constructions’.

Geweest:

Evenement 1: Dialoog cultuur natuur 19 Mei 17-19 uur
Sprekers:
Eva Meijer
Sissel Marie Tonn
Niek Speetjens
Moderator:
Bernice Bovenkerk

verwacht:
Virophilia
Pei-Ying Lin
9 t/m 10 jun 2018

Deze tentoonstelling is een introductie in Pei-Ying Lin’s idee en concept ‘virofilia’, de liefde voor virussen. De tentoonstelling omvat grafisch werk en tekst om een vooruitblik te geven op Lin’s aanstaande kookboek project. Dit kookboek - vol met recepten, futuristische voedingsesthetiek, nieuwe(virus) cultivatie/economie systemen, gastronomische rituelen en een uitvinders-toolkit – wil onder de lezers een positieve perceptie creëren met betrekking tot virussen en hun rol in onze wereld.

Hierna wordt u ‘virofiel’.

Artist in resident Pei-Ying Lin heeft, dankzij de AFK 3Package Deal met airWG, Waag Society, Mediametic en de Vrije Universiteit, tijdens haar residency-programma in airWG haar onderzoek naar bacteriën, virussen en biologie kunnen uitbreiden.

verwacht:
Faux Syrup Angel
Lily & Mila Lanfermeijer
16 jun t/m 9 jul 2018

Meer informatie volgt.

geweest:
UNHEARD (2016)Installatie door Tao G. Vrhovec SambolecMicrofoon, klok, op maat gemaakte software.variabele dimensies.Foto: Dejan Habicht
UNHEARD
Tao G. Vrhovec Sambolec
28 t/m 29 apr 2018

Te zien:
Zaterdag 28-4-2018, 17:00 – 20:00
Zondag 29-4-2018, 12:00 – 17:00

De installatie UNHEARD bestaat uit een microfoon, een klok en speciaal gemaakte software die de klok terugzet naar nul, iedere keer dat er een plotselinge piek in de geluidsomgeving wordt ontdekt op de plek waar de klok is geïnstalleerd. De installatie verbeeldt de relatie tussen de gemeten tijd en de tijd zoals die wordt ervaren, door het omgevingsgeluid te registreren en het verstrijken van de geklokte tijd tussen twee optredende geluidsgebeurtenissen te tonen.

Door deze setting worden de bezoekers uitgenodigd zich te concentreren op meeluisteren en te onderzoeken wat ze horen en welke mate van aandacht zij daaraan geven, terwijl er een ‘schaduwtemporaliteit’ wordt gesuggereerd, die zich ontvouwt tussen de representatie van tijd en de ervaring van het verstrijken van tijd.

Tao G. Vrhovec Sambolec is een kunstenaar die werkt met onzichtbare, vluchtige fenomenen en de notie van ruimte. Zijn artistieke praktijk is een poëtische verkenning van de relaties tussen vergankelijke en tijdelijke fenomenen, zoals geluid en weersverschijnselen, en de architectonische en sociale ruimtes die zij bewonen.

In zijn installaties creëert hij een sfeer die de vluchtige omgeving reflecteert, en benadrukt hij het tijdelijke aspect ervan door situaties te creëren waarbij het uiterlijke en het innerlijke, het onvoorspelbare en het geconstrueerde, het permanente en het tijdelijke met elkaar spreken. Zijn werken omvatten interdisciplinaire - en mixed-media-installaties, geluidsinterventies en elektro-akoestische muziek.

Unheard is onderdeel van een kunstzinnig onderzoeksproject Rhythms of Presence, uitgevoerd onder het Norwegian Artistic Research Programme van de Bergen Academy of Art and Design -  Norway.

Co-productie door:

Zavod SPLOH, Ljubljana

Zavod Projekt Atol, Ljubljana

Mede mogelijk gemaakt door:

Ministry of Culture of the Republic of Slovenia

City of Ljubljana – Dept. for Culture - Slovenia

geweest:
Shane’s Ear
Jacob Dwyer, Mike Pratt
31 mrt t/m 22 apr 2018

Shane's Ear is een samenwerkingstentoonstelling van Jacob Dwyer en Mike Pratt. In 2017 produceerden de kunstenaars een duotentoonstelling in BALTIC 39 (VK), waarin Pratt reageerde op Dwyer's 30 minuten durende enkelkanaalsfilm DAT LIKWID LAND en waarin hij een reeks sculpturen produceerde. Deze sculpturen werkten als waterfonteinen, draaiden ‘aan’ en ‘uit’ in relatie tot de duur van de film. Naarmate hun status veranderde in het verloop van de tijd, ontstonden vragen over activeren en illustreren. Bij puntWG hopen de kunstenaars deze vragen verder te onderzoeken met betrekking tot Jacobs nieuwe videowerk, Troy (2018).

De tentoonstelling is open op zaterdagen en zondagen van 14 tot 18 uur.

 Over de kunstenaars

Jacob Dwyer (1988 Londen) is een kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Hij heeft een Master in Experimental Film afgerond aan Kingston University en een residency in De Ateliers, Amsterdam. Zijn werk werd getoond in kunstruimten en filmfestivals, waaronder IFFR (Rotterdam), IDFA (Amsterdam), Good Children (New Orleans) en Galerie Juliette Jongma (Amsterdam).

Mike Pratt (1987) Newcastle, Verenigd Koninkrijk. Tentoonstellingen (selectie):’I Sat by the Pond, Feeling Glad’, Baltic 39 (Newcastle, UK). ‘A Deeper Pond’ Juliette Jongma gallery (Amsterdam NL). ‘Love Songs Dedicated to the Back of Someone’s Head’, Workplace gallery (Gateshead UK). ‘The Meeting of Two Eyebrows’, Workplace gallery (London UK). ‘Offspring’, De Ateliers (Amsterdam NL). ‘Cumberland Sausage’, Extraspatzio Gallery (Rome IT).

geweest:
To Contaminate Is To Care
Jesse Ahlers, Cecilia Bengtsson Judith Jansen
3 t/m 25 mrt 2018

'To contaminate is to care' is een samenwerkingsexperiment dat zich keert tegen individualistische maak- en expositiepraktijken; het is een materiele trialoog van affect en mutatie tussen de kunstenaars, de materialen en de ruimte.   

Tijdens de expositie fungeert PuntWG als een sociale en experimentele ruimte waarbinnen het werk van de kunstenaars zich voortdurend zal ontwikkelen. De ruimte is open voor bezoekers van 4 tot 25 maart, woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00.

Dineke Blom schreef een recensie.

Programma

Opening
Zaterdag 3 maart om 17:00

'Perspectives on contamination'
duo-lezing met cultuurfilosoof Gijs van Oenen en forensisch bioloog Ate Kloosterman, gespreksleider: Lukas Verburgt
Zaterdag 17 maart om 20:00

Finnisage met artist talk
gespreksleider: Sher Doruff
Zondag 25 maart om 16:00

Over de kunstenaars

Jesse Ahlers (NL, 1985)  studeerde autonome beeldende kunst aan de HKU en Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam / Rietveld Academie. Zij tekent, schrijft, maakt en vindt foto’s, maakt installaties en werkt met kleurpigmenten. Zij exposeerde eerder in oa Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, CBK Zuidoost en Kunsthal Charlottenborg in Kopenhagen. In maart was zij artist-in-residence bij Arquetopia in Puebla, Mexico voor een project met natuurlijke pigmenten.

Cecilia Bengtsson (SE, 1984) heeft een achtergrond als klassieke muzikant en gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en een Master Artistic Research gedaan bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag. Bengtsson beschouwt zichzelf als beeldhouwer en onderzoekt in haar werk interlichamelijke relaties met een focus op horen en geluid. Zij heeft geëxposeerd en events gecreëerd in verschillende contexten zoals Galerie Lumen Travo, LAB 111 en STROOM den Haag. Zij is een betrokken kunst docent aan de KABK en schrijver van teksten.

Judith Jansen  (1985) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in 2012 de onderzoeksmaster filosofie af. Judith is docent en studeert aan DOGtime, de avondopleiding van de Gerrit Rietveld Academie. In haar werk onderzoekt zij processen van tijd en verandering, de wisselwerking tussen het aanwezige en het afwezige, het blijvende en het voorbijgaande. Zij combineert digitale media met tekeningen, tekst en performance in werk dat zelf vaak ook onderzoekend en procesmatig van karakter is.

geweest:
Emerging Intra-actions

Karen Barad,  Cecilia Bengtsson, Judith Jansen, Jesse Ahlers

14 jan t/m 25 feb 2018

Keep posted through the Facebook event of Emerging Intra-actions (Karen Barad reading group)

Reading group dates:

14.01.2017 15.00 – 17.00

04.02.2017 15.00 – 17.00

25.02.2017 15.00 – 17.00

Location: to be announced

Please confirm participation before Wednesday the 10th of January to bengtsson.cecilia@gmail.com so we can send you reading materials.

Warm regards,
Punt WG and To Contaminate is to Care

Supported by AFK

geweest:
Yutaka Makino. Displacement
CANCELLED - DNK-Days 2018: Displacement
Yutaka Makino
18 t/m 24 feb 2018

Helaas gaat de tentoonstelling DNK-Days 2018: Displacement door Yutaka Makino in verband met ziekte niet door .