De Liefde
Tatsuma Takeda
18 t/m 26 sep 2021
Opening: zaterdag 18 sep 2021 — 16:00 tot 19:00 uur
Het eerste contact tussen Holland en Japan kwam tot stand in 1600 via het schip ‘De Liefde’. Het markeerde het begin van een langdurige, niet altijd even gelukkige, symbiose, maar al met al leverde het winst op voor beide partijen. Het was een “Liefde” op het eerste gezicht die uitmondde in een ongemakkelijk huwelijk.
 
- T. Volker, Porcelain and the Dutch East India Company (1954)
 
Ondanks het isolationisme van Japan gedurende de Edo periode, werd de handel met de Lage Landen voortgezet. Zo slaagden de twee landen erin om zelfs in deze moeilijke tijden, via de handel, hun culturele uitwisseling voort te zetten. Vooral Japans urushi lakwerk en porcelein speelden een belangrijke rol in het verbinden van Japan en de Lage Landen op cultureel gebied.
 
Door de zee werden mensen van de buitenwereld gescheiden, maar tegelijk was de zee de enige weg om mensen met die wereld te verbinden. Daarom is het niet moeilijk om je voor te stellen waarom mensen in de Middeleeuwen zo behekst werden door de aanblik van de zee.  
 
Tatsuma Takeda groeide op omringd door de zee, op het eiland Amakusa, nabij Dejima, de enige Hollandse handelspost in Japan destijds. Een van zijn voorouders was handelaar in buitenlandse producten. Amakusa is ook een van de regio’s die worden geassocieerd met Japan’s “verborgen” christenen, en het is een gebied met exotische culturen. 
 
Voor deze tentoonstelling toont Takeda nieuw werk dat is gemaakt tijdens zijn verblijf in airWG
 
Mede mogelijk gemaakt door Pola Art Foundation.
Deel: