DNK DAYS: one site, counting
Martijn Tellinga
Curator: DNK-Amsterdam
15 t/m 21 jul 2018
Opening: zondag 15 jul 2018 — 13:00 tot 17:00 uur

Dagelijks geopend tot en met 21 Juli – 13:00 – 18:00

Met:
Seamus Cater – Concertina
Anne La Berge – Fluit
Koen Nutters – Bas
Germaine Sijstermans - Clarinet
Leo Svirsky - Accordion
Samuel Vriezen – Melodica

one site, counting is een experimentele situatie waarin aspecten van Martijn Tellinga’s eerdere verkenningen van resonantie stemming en zelf-organiserende duratie werken samenkomen. Het werk volgt zijn overwegingen van de muzikaliteit van ruimte en ruimtelijke animatie van muzikaal materiaal, maar ook zijn doorlopende interesse in hoe ervaring van plaats en omgeving wordt ingegeven door resonantie. one site, counting onderzoekt hoe resonantie van locatie kan worden gezien als de oscillatie veroorzaakt tussen akoestische eigenschappen, narratieve structuur en muzikale interpretatie.

Middels een deels poetische, deels wetenschappelijke lezing van het akoestische signatuur van de ruimte, worden resonanties tastbaar gemaakt als extentie van de architectuur. Nauwkeurig geplaatste speaker elementen projecteren electronische tonen op resonerende frequenties, waardoor de natuurlijk versterkende werking van de architectuur optreedt en de ruimte zachtjes maar omnipresent begint te neurien. In deze langzaam verschuivende akoestische omgeving zijn gedetaileerde en heel plaats-specifieke gebeurtenissen te vinden.

De installatie poogt tevens het zintuigelijke begaanbaar te maken als performatieve dimensie, door de resonante frequenties op te nemen als referentie punten in een partituur voor akoestische musici die de ruimte dagelijks ongepland en onaangekondigd bezoeken. Geleid door het specifieke harmonische karakter van hun instrument, spelen zij open patronen van zachte, aanhoudende tonen rondom de resonanties, waarmee zij ruimtelijke muzikale gebaren uitzetten in de abstract klinkende omgeving.

Tevens middels een zelf organiserend model wordt het ontvouwen van de installatie gedocumenteerd en verdiept door video fragmenten uit een groeiende archief terug te spelen in de ruimte en zo het beeldend en klinkend narratief te herstructureren terwijl het plaatsvindt.

Over Martijn Tellinga

Martijn Tellinga (1974, Nederland) is kunstenaar, componist en incidenteel uitvoerder. Zijn praktijk integreert aspecten van het concert, installatie en performance kunst. Zijn werk richt zich op de verkenning van geluid en luisteren om ideeën van ruimte, plaats en process uit te drukken: hun onderlinge productie, contextuele verwovenheid en hun potentieel als perceptief, performatief en sociaal medium. Zijn werken bevatten een grote verscheidenheid aan conceptuele acties en kans procedures waarmee ze actief de emergente interactie tussen voorgenomen en toevallige gebeurtenissen aftasten.

Begaan met de formatieve principes van muziek, suggeren zijn instrumentale werken vaak het intuïtief ombuigen van (muzikale) systemen middels open en regel-gebasseerde partituren die uitvoerders voorzien van een sjabloon voor bepaalde manieren van luisteren, actie en reactie.

Recent heeft hij performance installaties geproduceerd waarin extreme duraties en tijdstructuren worden onderzocht, installatie werk gebasseerd op resonantie stemming en documentaire werken waarin uitgangspunten van akoestische metingen en oriëntatie worden toegepast.

Hij toont zijn werk wereldwijd, geeft lezingen en werkt in residentie. De afgelopen 3 jaar heeft hij zijn artistieke onderzoek gearticuleerd middels de ontwikkeling van cursussen gericht op de ruimtelijke, procesmatige en omgevingsmatige aspecten van geluidsgebaseerde kunstpraktijken. Dit leidde tot gastdocentschap bij de Central Academy of Fine Arts in Peking en ArtEZ in Arnhem en intensieve cursussen bij de Modern Academy in Hong Kong en Museo Ex Teresa Arte Actual in Mexico City.

Met DNK Ensemble herinterpreteert en realiseert hij baanbrekende werken van bijvoorbeeld Cornelius Cardew, David Dunn, Dick Raaijmakers, Anthony McCall and David Tudor.

Hij is momenteel Fiosraigh PhD candidaat bij de Graduate School of Creative Arts and Media in Dublin.

www.martijntellinga.nl


Photo documentation by Ilya Rabinovich

Deel: