Zuza Banasińska & Myrto Vratsanou - puntWG

Zuza Banasińska & Myrto Vratsanou - puntWG


Double double
Zuza Banasińska & Myrto Vratsanou
2 t/m 14 jun 2024
Opening: donderdag 23 mei 2024 — 18:00 tot 21:00 uur

Part of the puntWG Open Call Series

‘double double’ is een LARP (Live Action Role Play) van Zuza Banasińska en Myrto Vratsanou. De figuur van de dubbelganger dient als middel om niet-hiërarchische verwantschap te onderzoeken. Spiegeling, schaduw, negative space en andere methodes worden ingezet om het gevoel van ‘zelf’ te bevestigen en versterken. 

‘Verdubbeling’ wordt ingezet als methodologie voor story-telling en speculatie - het reflecteert en fragmenteert instabiele identiteiten. Mirroring is een weg naar proces, verbinden, samenwerken en hybridiseren. Opengespleten schelpen en carvings uit het neolithicum leiden naar ‘stapeling’, naar strategiëen van verstoring andere echo’s van de cinematografie. Door middel van traceology onderzoeken de kunstenaars verschijnselen als corrosie, ‘scheur’, ‘kloof’ en ‘wond’. Op deze manier vullen verdubbelingen de leemten in ons canonische denken. Gelijk aan het origineel maar ook net anders, verstoren deze kopieën het idee van lineariteit, en brengen ze fantoom-achtige kenmerken aan het licht. Banasińska en Vratsanou geven dit onderzoek een podium. Hun project resulteert in een film en een serie objecten en tekeningen, waarbij de focus ligt op het verhalende vermogen van sporen, doppelgangers en andere projecties. 

Dit ‘podium’ zal bestaan uit twee participatory LARP sessions, waarin een filmproductie centraal staat met gesaboteerde filmbeelden en een protagonist die wordt vermist. Deelnemers worden uitgenodigd om in de huid te kruipen van filmmakers en filmpersonages om zo te reflecteren op wat er schuilgaat in de negative space van de held die wordt vermist, en welke nieuwe tropen van verwantschap we in die negative space kunnen ontdekken. 

De vorm van Live Action Role Play is die van de discussie, en wordt gestuurd door de deelnemers zelf. LARP is een speelse en immersieve manier om theorie en concept te onderzoeken. Om deel te nemen is geen bekendheid vooraf met LARP vereist. Wanneer je wilt deelnemen, stuur een email naar doubledoubledouble22@protonmail.com met vermelding van  je naam en je voorkeur. Je ontvangt dan je character card. Eventuele vragen beantwoorden wij graag.

 

Zuza Banasińska (hen/hun) is beeldend kunstenaar en filmmaker uit Warschau en woont in Amsterdam. Hun  interesse ligt bij de reproductie van beelden en hoe deze het mogelijk maken om systemen, subjecten en lichamen te reproduceren. Hun werkwijze is die van speculatieve (re)performance van achieven, in films en installaties. Hen studeerde aan de Academy of Fine Arts in Cracow, het Sandberg Instituut, Amsterdam en aan de Universität der Künste in Berlijn. Hun werk is vertoond in o.a. U-Jazdowski CCA in Warsaw and Dům Umění Mesta Brna. Hun recente film ging in première op het International Film Festival Rotterdam 2024 en de 74ste Berlinale, waar het werd onderscheiden met de Teddy Award voor beste korte film.

Myrto Vratsanou (zij/haar) is beeldend kunstenaar, ze woont en werkt in Kopenhagen en Athene. In haar werk gaat zij in op de the haunted, uncanny aspecten van digitale and materiële ruimtes. Vratsanou maakt gebruik van tekeningen en sculpturen om material histories, fictions and tradities te onderzoeken. Vratsanou studeerde aan de School of Fine Arts in Athene, het Sandberg Instituut, Amsterdam en aan de Academy of Media Arts in Keulen (KHM). Haar werk is tentoongesteld in o.a. Weltkunszimmer Dusseldorf, Temporary Gallery, Keulen, Neverneverland en Eye film museum, Amsterdam, Chisenhale Gallery, London, One Minute Space en a.antonopoulou. art gallery in Athene.

Myrto Vratsanou’s participation is supported by Goethe Institute and the European Union through the program Culture Moves Europe.

Deel:

Zuza Banasińska & Myrto Vratsanou - puntWG