geweest
Drained Atlas
Oscar Santillán and Matthew C. Wilson
16 nov t/m 8 dec 2019
Opening: zaterdag 23 nov 2019 — 17:30 tot 20:00 uur

Programma: zat 23 nov: opening event 17.30u 

Amsterdam Art Weekend openingstijden: vrij 22 nov 14-18u zat 23 nov 12-20u (symposium dag 1/opening) zon 24 nov 12-20u (symposium dag 2) 

Drained Atlas mini-symposium: Tijdens de tentoonstelling wordt een mini- symposium georganiseerd voor wetenschappers, denkers en andere kunstenaars die zich bij een bredere dialoog willen betrekken; iedereen zal gereedschappen aandragen en samenwerken om de wereld te her-benaderen. 

23 November, 16:00-17:30u met: Barbara Visser, kunstenaar / Marjolijn Dijkman, kunstenaar and co-founder Enough Room for Space / Kyveli Mavrokordopolou, researcher en kunstcriticus. 

24 November, 16:00-17:30u met: Ana María Gómez López, kunstenaar/ Frans Snik, astrofysicus / Jo-Lene Ong, curator.

De Amazone en een buitenaards landschap. Iemand op een boot en iemand op een ruimteschip. Door het in kaart brengen van een pad tussen de twee, vervaagt de lijn tussen vitaal en uitgeput, tussen kaart en gebied. Het bewegen door deze ‘drained atlas’ is een proces van heroriëntatie in een dubbelzinnig landschap, een kalibrering van schalen en waarden.

Drained Atlas, een tentoonstelling door kunstenaars Oscar Santillán en Matthew C. Wilson, presenteert correlaties tussen het aardse en het hemelse. In de tentoonstelling manifesteert de aarde zich door geologie, archeologie, alsmede door de geschiedenis van extractie, exploratie en kolonialisme; het hemelse komt tevoorschijn in astronomie, astrobiologie en potentiële planetaire kolonisatie. 

De kunstenaars materialiseren diverse denkbeelden die ze in nabijheid hebben gebracht: het koloniale verlangen naar ‘nieuw’ land; pre-Colombiaanse relaties met aarde en cosmos, wetenschappelijke kennis; inheemse kennis; de hoop en angst van science fiction; de huidige en toekomstige impact van klimaatverandering en het Antropoceen. Dit mengsel roept een droomwereld van onderhandelingen en recombinaties op: van historiën; de positie van mensen in de natuur en de kosmos; en van speculatieve toekomsten die zouden kunnen volgen. 

Een wereld tot stand brengen gaat vaak ten koste van een andere wereld. De diep verweven staat van menselijke activiteit met de geosfeer en de biosfeer heeft een geschiedenis en zal een nalatenschap hebben - tijdelijkheden die Santillán en Wilson tegelijkertijd beschouwen. De tentoongestelde werken laten de betrokkenheid van de kunstenaars zien bij de discrepantie tussen de menselijke geschiedenis en ecosystemen. 

Santillán en Wilson voeren al bijna tien jaar een dialoog; ze laten in deze duo tentoonstelling voor de eerste keer samen hun werk zien. 

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in en van puntWG?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Deel:
geweest