Still uit Eye as an Oracle, 2023

Still uit Eye as an Oracle, 2023
Eye as an Oracle
Bernke Klein Zandvoort
6 t/m 22 okt 2023
Opening: vrijdag 6 okt 2023 — 18:00 tot 21:00 uur

Part of the puntWG Open Call Series

Open woensdag t/m zondag, 14:00-18:00 uur

Bernke Klein Zandvoort verwondert zich over de (para)materialiteit van de blik. Onze blik zit aan ons vast zoals een ledemaat, maar als je het probeert aan te raken, gaat je hand er dwars doorheen – zoals een goochelaar z’n publiek toont dat er geen verborgen elementen zijn voordat de truc begint.  

Hoewel onze ogen technisch gezien meer als de ongevoelige sensoren van camera’s werken die niets kunnen vasthouden, stelt Klein Zandvoort in de tentoonstelling Eye as an Oracle de blik als een projector voor. Ze gebruikt de eeuwenoude theorie dat we zouden zien met zichtstralen die uit onze ogen komen, als uitgangspunt om te speculeren over zicht, beeld en virtualiteit.

In een fragmentarische video-installatie komen verschillende narratieven samen. Een neurowetenschappelijke onderzoeksgroep bestudeert hoe voorspellingen de basis van onze waarneming vormen, een blinde beeldhouwer reproduceert haar spiegelbeeld op de tast, in een laboratorium wordt een oogprothese met de hand gemaakt, een vrouw ziet fantoombeelden nadat ze een van haar ogen moest opgeven. 

In de verschillende narratieven raken het wetenschappelijke, speculatieve en poëtische met elkaar verweven. In de onderstroom vraagt Klein Zandvoort zich af of we in een voortdurende voorspellingn leven en in hoeverre we onze waarneming als een virtueel proces kunnen beschouwen.

Eventen

(Z)onder ogen zien
Workshop
Zondag 15 oktober 11:30-13:30

Wat is zicht en wat zou zicht zonder ogen kunnen zijn? Hoe bewegen we als we niet gezien worden, of als we anders-zien? Hoe kunnen we een ander zien zonder te kijken? In deze samenkomst in het donker, begeleid door een blind en een ziend persoon, wordt onderzocht op welke manieren zicht nog meer kan worden verstaan.

Mei-Lan Ng is is bewustzijnscoach, kunstenares, surfer, blind en grenzeloos nieuwsgierig. Ze is gefascineerd door en geoefend in voorbij het zichtbare kijken.

Alexandra Jaqcuet creëert performatieve ontmoetingen en zintuigelijke installaties, waarin intimiteit wordt onderzocht in vele facetten.

Max. 10 deelnemers

RSVP via bernke.begint@gmail.com

Poetry program in collaboration with Perdu
On Saturday the 21st of October a poetry program will take place amidst the video installation Eye as an Oracle.

The multi-lingual event is made in collaboration with Perdu and features the readings of Dorien de Wit, Jimena Casas, Maureen Ghazal and Bernke Klein Zandvoort.

Because all of these four poets are artists as well, the program will also explore the connections
between poetry and art, language as a material, and multi-linguality.

Doors open prior to the event, so if you come a little earlier, you can have a look at the video
installation.

Practical information
Perdu en route – Eye as an Oracle
puntWG, Amsterdam
WG-plein, opposite of nr. 80

Doors open: 19:30
Program: 20 - 21.15
Entrance: free
Languages: Dutch, English, Spanish

Artist talk in collaboration with We Are Public
If you are a member (or want to become a member) of We Are Public, you can sign up here for an artist talk on Sunday the 22nd of October at 13.00 hr.

Artist talk en voordrachten
Vrijdag 20 oktober 19:30-20:30
(informatie volgt)

This project is made possible by funding from AFK, Mondriaan Fonds and Stichting Stokroos.

Photography by Ilya Rabinovich

Deel:

Still uit Eye as an Oracle, 2023