verwacht:
Still uit Eye as an Oracle, 2023
Still uit Eye as an Oracle, 2023
Eye as an Oracle
Bernke Klein Zandvoort
6 t/m 22 okt 2023
Opening: vrijdag 6 okt 2023 — 18:00 tot 21:00 uur

Part of the puntWG Open Call Series

Bernke Klein Zandvoort verwondert zich over de (para)materialiteit van de blik. Onze blik zit aan ons vast zoals een ledemaat, maar als je het probeert aan te raken, gaat je hand er dwars doorheen – zoals een goochelaar z’n publiek toont dat er geen verborgen elementen zijn voordat de truc begint.  

Hoewel onze ogen technisch gezien meer als de ongevoelige sensoren van camera’s werken die niets kunnen vasthouden, stelt Klein Zandvoort in de tentoonstelling Eye as an Oracle de blik als een projector voor. Ze gebruikt de eeuwenoude theorie dat we zouden zien met zichtstralen die uit onze ogen komen, als uitgangspunt om te speculeren over zicht, beeld en virtualiteit.

In een fragmentarische video-installatie komen verschillende narratieven samen. Een neurowetenschappelijke onderzoeksgroep bestudeert hoe voorspellingen de basis van onze waarneming vormen, een blinde beeldhouwer reproduceert haar spiegelbeeld op de tast, in een laboratorium wordt een oogprothese met de hand gemaakt, een vrouw ziet fantoombeelden nadat ze een van haar ogen moest opgeven. 

In de verschillende narratieven raken het wetenschappelijke, speculatieve en poëtische met elkaar verweven. In de onderstroom vraagt Klein Zandvoort zich af of we in een voortdurende voorspellingn leven en in hoeverre we onze waarneming als een virtueel proces kunnen beschouwen.

Eventen

(Z)onder ogen zien
Zondag 15 oktober 11:30-13:30

Wat is zicht en wat zou zicht zonder ogen kunnen zijn? Hoe bewegen we als we niet gezien worden, of als we anders-zien? Hoe kunnen we een ander zien zonder te kijken? In deze samenkomst in het donker, begeleid door een blind en een ziend persoon, wordt onderzocht op welke manieren zicht nog meer kan worden verstaan.

Mei-Lan Ng is is bewustzijnscoach, kunstenares, surfer, blind en grenzeloos nieuwsgierig. Ze is gefascineerd door en geoefend in voorbij het zichtbare kijken.

Alexandra Jaqcuet creëert performatieve ontmoetingen en zintuigelijke installaties, waarin intimiteit wordt onderzocht in vele facetten.

Max. 10 deelnemers

RSVP via bernke.begint@gmail.com

Artist talk en voordrachten
Vrijdag 20 oktober 19:30-20:30
(informatie volgt)

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in en van puntWG?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Deel:
verwacht:
Still uit Eye as an Oracle, 2023
Still uit Eye as an Oracle, 2023