Christina Della Giustina and Gabriel Paiuk - puntWG

Christina Della Giustina and Gabriel Paiuk - puntWG





F.I.R.E.
Christina Della Giustina and Gabriel Paiuk
10 t/m 12 jun 2022
Opening: vrijdag 10 jun 2022 — 14:00 tot 00:00 uur

F.I.R.E. is flikkeren-flits-vonk-vlam-licht-warmte-geur-rook-gloed-kolen-sintels-as; een mysterieus middel, tegelijkertijd destructief, reinigend en regenererend. In puntWG is het een uitnodiging voor dialoog: een vreemd medium dat af en toe opduikt, voorbij de noties van goed en kwaad; verder dan het identificeren van tags, verder dan wat mijn idee was of het jouwe.

Op wereldschaal wordt de onontbeerlijke, vitale betekenis van vuur binnen tal van lokale bestaansmiddelen overschaduwd door verhandelingen die de destructieve effecten van branden benadrukken.

Een voorbeeld van deze generaliserende misvatting is het onvermogen om de duurzame vuur-praktijk van de Kayapo te contextualiseren en te herkennen.[1] Met hun traditionele vuur-technieken wordt vermoed dat de Kayapo bosbranden veroorzaakt, en paradoxaal genoeg worden hun oude en uitgebreide vuur-praktijken er regelmatig van beschuldigd het klimaat van het Braziliaans-regenwoud te verstoren.[2]

Als startpunt voor het heroverwegen van paradigma's van betrokkenheid met de wereld, onderzoeken we basisalternatieven, waarbij we aandacht besteden aan vormen van aanvoelen en weten. Om zulke ontmoetingen te laten plaatsvinden, stellen we dialoog voor als methode; niet alleen opgevat als uitwisseling, maar eerder als een reeks improvisaties en dissociaties die modulaties teweegbrengen in onze vormen van betrokkenheid.

We werken samen met Prof. Mistry, geograaf bij het Leverhulme Centre for Wildfires, die samen met Braziliaanse en Kayapo-onderzoekers de vuur-praktijken van de Kayapo heeft bestudeerd. In dit kader maakten de Kayapo een serie video's die als communicatiemiddel dienen. Het zijn deze video's en hun complexe oproep tot communicatie tussen verschillende talen, wetenschappen en kosmologieën, waar we ons mee bezighouden en die we als motif beschouwen om samen te komen in aandacht, te oefenen met luisteren, kijken en voelen met middelen en omwille van de dialoog. Om dit te doen, gaan we in gesprek met verdere input die ingaat op hoe vormen en technieken van sensing zijn verbonden met verschillende kosmologieën, zoals te vinden is in het onderzoek van etnomusicoloog Ana María Ochoa Gautier.

We zijn nieuwsgierig naar dialoog als een methodologie zonder te weten waar het toe leidt, waarvan de praktijk de status van wat als kennis wordt beschouwd op de proef stelt. We kunnen de uitnodiging om mee te doen alleen uitbreiden. Iedereen is welkom!

***

Gedurende drie dagen brengen een reeks openbare sessies bij puntWG complexe, kritische en subversieve inhoud naar een onwaarschijnlijk publiek, dat in deze activerende editie niet wordt opgeroepen als "bezoeker", "toeschouwer" of "publiek", maar als deelnemer: u worden uitgenodigd om te ontvangen, te voelen en samen na te denken.

We kijken naar drie video's en gerelateerde teksten, terwijl we aandacht geven aan de stof, elkaar en onszelf. Waar het in eerste instantie om gaat is dat de readings relationeel plaatsvinden: als actieve deelnemer wordt je gevraagd de video's aandachtig bij te wonen, je open te stellen voor je eigen reacties, associaties en herinneringen en te delen wat de stof bij je oproept.

Wat belangrijk is in de follow-up, is hoe de diverse effecten zich verhouden, kruisen, verstrengelen en weer tot leven komen wanneer ze zij aan zij worden geplaatst met sensaties, herinneringen en reacties van anderen.

In de eindmontage op zondag bundelen we de inzichten, ontmoetingen en dialogen naar een online/onsite assemblage die de poging durft, repeteert en deelt, om op andere manieren samen te zijn.

Public Programma:

Locatie: puntWG, direct tegenover WG Plein 80, 1054 RC Amsterdam, NL op zondag 12 juni ook online via zoom (link volgt).

Tijden: Alle aangegeven tijden zijn CEST, hoewel het schema kan wijzigen.

Vrijdag 10 en zaterdag 11 Juni:

  • 14:00 - 15:30 – video sessies
  • 15:30 - 17:00 – reading group
  • 17:00 - 18:00 – open conversaties

Gedurende de drie dagen zal er een leesgroep plaatsvinden, die zich voornamelijk richt op het boek Aurality van Ana Maria Ochoa Gautier, terwijl ook andere teksten over hoofdonderwerpen worden opgenomen. Om deel te nemen aan deze leesgroep kunt u reageren door een e-mail te sturen naar: f.i.r.e.vol.01@gmail.com. We houden u graag vooraf op de hoogte van de leesstof.

Zondag 12 Juni:

  • 14:00 - 15:00 – video sessies
  • 15:00 - 17:00 – gesprekken terplaatse en online (F.I.R.E. bijeenkomst)
  • 17:00 - 18:00 – afsluiting

Als u niet ter plaatse aanwezig kunt zijn, maar online wilt deelnemen, schrijf aub een e-­mail naar:

f.i.r.e.vol.01@gmail.com. We sturen dan de link om online toegang te krijgen tot het gesprek.

Georganiseerd in de vorm van gesprekken, dragen de bijeenkomsten strategieën van aandacht aan:

In een eerste panel door middel van visie(s) - met deelnemers Anna Daučíková (kunstenaar, Praag, CZ), Milo van der Maaden (kunstenaar, Rotterdam, NL), Jay Mistry (geassocieerd directeur van het Leverhulme Centre for Wildfires, Environment, and Society, en Professor of Environmental Geography aan Royal Holloway, University of London, UK; met onderzoek in de natuur- en sociale wetenschappen), en Gabriel Paiuk (componist en geluidskunstenaar, Amsterdam, NL). 

In een tweede panel door middel van luisteren, aanraken, bewegen en voelen - met bijdrager Emilia Ferraro, antopoloog, Dundee, SCT, Ana Maria Ochoa Gautier (Prof. of Music and Ethnomusicology at Columbia University), Jay Mistry (geograaf, Londen, VK), Gabriel Paiuk (componist en geluidskunstenaar, Amsterdam, NL), Silvia Sedoc (therapeut, Amsterdam, NL) en Karen Vanvelt (kunstenaar, Kontich, BE).

Deze on-site en online gesprekken worden afgesloten met Wildfire, een recente, procesgestuurde editorial en repositorie van Arts Cabinet - platform voor onderzoekssamenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers mbt natuurbranden - , met hierin de lancering van het webproject tongues of fire, een samenwerking tussen Jay Mistry en Cathy Smith (Leverhulme Center for Wildfires, Environment, and Society, gevestigd in Royal Holloway, University of London, VK), Oscar Orton (webontwikkelaar, Amsterdam, NL) en Christina Della Giustina (kunstenaar, Amsterdam, NL): Svetlana Sequeira Costa (curator, Londen, VK) in gesprek met Jay Mistry en Christina Della Giustina.

F.I.R.E. wordt performatief afgesloten door HKU MAFA-onderzoekers Yuxuan Cui, István Hutter, Jeehae Kim en Meshkat Talebii.

F.I.R.E. maakt deel uit van de atelierWG-series bij puntWG en wordt ondersteund door het Leverhulme Center for Wildfire, atelierWG, puntWG en de betrokken gesprekspartners.

Video still/Afbeelding: Chun-Yao Lin, 2022.

Fotografie: Ilya Rabinovich.

[1] Kayapo (Portugees: Caiapó) zijn Inheemse volkeren in het tegenwoordige Brazilië en het gebied bewonen dat zich uitstrekt over de staten Pará en Mato Grosso, ten zuiden van de Amazone-rivier en langs de Xingu-rivier en zijn zijrivieren. De Kayapo is een van de verschillende subgroepen van de Mebêngôkre-natie, de mensen uit de bron van het water.

[2] Vuur is een basaal, vitaal en vereerd element in de Kayapo's kosmologie: het wordt gebruikt voor koken, schoonmaken, bemesten, verzamelen van groenten en dieren, jagen, vieren; vuur wordt ook gebruikt om vuur te stoppen en is een integraal onderdeel van hun spirituele praktijken.

Deel:

Christina Della Giustina and Gabriel Paiuk - puntWG