Failures to Care (Self Care & Giving)
M.C. Julie Yu
Curator: Àngels Miralda
18 t/m 26 jun 2022
Opening: vrijdag 17 jun 2022 — 18:00 tot 20:00 uur

airWG presenteert de solotentoonstelling van de huidige artist in residence M.C. Julie Yu. Als interdisciplinair kunstenaar gebruikt ze video, muziek, print, oefeningen, performance, workshops en installaties om sociaal onderzoek naar zorg te presenteren terwijl ze haar werk als freelance masseur voortzet.

Yu's artistieke praktijken draaien om de zintuigen van ‘othering’ die worden ervaren tussen domeinen in, specifiek gebaseerd op de ervaring als migrant en interdisciplinair werker onder postkoloniale en kapitalistische culturele fenomenen. Ze reflecteert op deze ervaringen via verschillende subcultuurinspiraties en gaat met een flinke dosis humor in op deze reflectie. Deze aanpak wordt verder uitgebreid naar verschillende langlopende samenwerkingsprojecten op het gebied van kunst, performance en sociale bewegingen.

Het recente werk van M.C. Julie Yu probeert de tekortkomingen van sociale constructies te ontrafelen door de lichaamsgebaren van zorg te analyseren - studenten die op tafel dutten als zelfzorg en massages als zorgverlening. De nuances van deze stilzwijgende kennis van een individueel lichaam worden geleverd via inspiratie van YouTube-videothema's, zoals tutorials en ASMR. De kunstenaar wil de vervanging van zorg heroverwegen in aspecten van individualisering, commodificatie en digitalisering.

Failures to Care is een doorlopend project waarin de ontsporingen en fouten tussen arbeid, seksualiteit en identiteit worden benadrukt in de welzijnsindustrie, samen met hun verstrengeling met weerstand en solidariteit. Deze concepten zijn gekoppeld aan de behoefte van het sociale lichaam om zich veilig en getroost te voelen door zijn gemeenschap. Als freelance masseur zijn Yu's eigen ervaringen bepalend voor de werken in de tentoonstelling, terwijl ze momenten van uitputting en ongemak vastlegt in een zoektocht naar de vervulling van fundamentele menselijke behoeften.

Bio:
M.C. Julie Yu (b. Taipei, Taiwan, 1989) is an interdisciplinary artist who is currently based in Amsterdam, the Netherlands. She holds a BFA in Theatre Directing from Taipei National University of Arts, Taipei, Taiwan (2013) and an MA in Fine art, HKU University of the Arts Utrecht (2020). Her works include a wide variety of media, such as video, music, print, exercise, performance, workshops, and installation.

Photography by Ilya Rabinovich

Deel: