Fever
Jude Crilly & Demelza Watts
9 t/m 24 okt 2021
Opening: zaterdag 9 okt 2021 — 17:00 tot 20:00 uur

Jude Crilly en Demelza Watts presenteren de tentoonstelling Fever bestaande uit nieuwe collages, sculpturen en tekenwerk.

De werken verkennen alternatieve systemen of paradigma's waarmee we de complexiteit van ons huidige moment kunnen begrijpen. De complexe systemen van nu kunnen niet volledig worden begrepen omdat ze zijn ingebed in andere complexe systemen. In plaats van terug te vallen op simplistische verhalen of samenzweringstheorieën om de complexiteit om ons heen te verklaren, moeten we ons richten op andere manieren van denken. Collage wordt door de kunstenaars gebruikt als manier om deze vaste logica's en taxonomieën waarop we zijn gaan vertrouwen te omzeilen.

In de kunstwerken wordt collage in de meest complete zin benaderd, met behulp van vele materialen en processen: tekenen, weven, aquarellen, tekst, borduren, lasersnijden, CNC-routing, printen en graveren. De werken zijn hybrides van hand en machinaal gemaakt en creëren elk een persoonlijke taal. De werken vermengen zich en versmelten met elkaar — waardoor een ludieke, open, alchemistische wereld ontstaat.

Jude Crilly heeft twee 'codexen' gemaakt, die verbanden tussen taal, complexiteit en trauma in kaart brengen. Geïnspireerd door middeleeuwse medische manuscripten, dierlijke avatars en het menselijk zenuwstelsel, kunnen de codexen worden gelezen als bio-psychosociale moodboards voor onze huidige 'donkere tijden’. Waar wordt trauma vastgehouden in de complexe systemen van het lichaam? Hoe wordt trauma uitgedrukt door onze lichaam en geest en in onze huidige samenleving als geheel?

Demelza Watts gebruikt het idee van het 'amulet' als uitgangspunt, als beschermend objecten die stemmingen, neurosen en angsten vast kunnen houden en daardoor tot iets nieuws kunnen verwerken. Deze amuletten zijn actief, ze werken tegen de verandering van deelnemer naar waarnemer die veel mensen hebben meegemaakt tijdens de pandemie van het afgelopen jaar. Door het vermengen van ambacht en herinnering proberen Watts' werken zich te vermommen als een aandenken, een heiligdom zelfs, voor een verloren moment.

Photo documentation by Ilya Rabinovich.

Deel: