Fricatives, Mute and Fugue - A Prelude
Serene Hui
21 t/m 25 mrt 2024
Opening: donderdag 21 mrt 2024 — 18:00 tot 21:00 uur

Live music performance at 8:30 PM by Francisco Garrido

Part of the airWG Series

Serene Hui, artist in residence bij atelierWG, toont haar nieuwe werk Fricatives, Mute and Fugue - A Prelude, dat tot stand kwam tijdens haar residency in airWG.

Fricatives, Mute and Fugue - A Prelude

Serene’s onderzoekspraktijk is vaak eclectisch, bestaand uit discursief, artistiek en politiek onderzoek naar de context waarbinnen zij werkt; hierbij gebruikt ze geografische afstand in relatie tot persoonlijke ervaringen.

Fricatives, Mute and Fugue - A Prelude is geïnspireerd door de tekst Fricatives van dichter Eric Yip, en onderzoekt hoe lichaam, stem en taal anticiperen op de problemen die spelen bij bredere sociale, culturele en politieke processen. In de tentoongestelde werken klinken echo’s door van de titel van het gedicht: de taalkundige term ‘medeklinkers’ (fricatives) verwijst naar de bewegingen van mond en tanden als bepalend voor de productie van taal.

Fricatives, Mute and Fugue - A Prelude speelt met allegorie, van ontologie en van linguistiek. In het werk zijn ‘tanden’ de belichaming van identiteit, zowel fysiek als conceptueel, en op deze manier stelt het werk de ambiguïteit en ambivalentie ten aanzien van cultureel imperialisme en displacement aan de orde.

Het project legt een dubbelzinnige betekenis in het het woord Fugue, en zet dit in in een poging om dat wat niet vertaald kan worden, tóch te kunnen begrijpen. We horen uitingen van herhaling, ellipsis, vreemdheid, en niet-vertaalbare, bijna fuga-achtige motieven. Het zijn tegelijkertijd taaluitingen die als een Barok Fuga omhoog stijgen - pogingen om aandacht te vestigen op de diverse en genuanceerde identiteit van ‘zelf’ en de permanente herdefiniëring van het ‘subject’.

Openingstijden puntWG: 21-25 maart, dagelijks van 14:00 tot 19:00 uur

Supported by Hong Kong Arts Development Council and Mondriaan Fonds.

Fricatives, Mute and Fugue - A Prelude wordt ondersteund door Hong Kong Arts Development Council en Mondriaan Fonds

photography by Ilya Rabinovich

Deel: