Insect sing-along
Ananda Serné
Curator: Àngels Miralda
20 t/m 27 mrt 2022
Opening: zaterdag 19 mrt 2022 — 18:00 tot 20:00 uur

Closing Event: 27 maart — 16:00 tot 18:00 uur met artist tour en drinken.

PuntWG openingstijden:  vrijdag, zaterdag en zondag, 14:00 tot 18:00 uur.

Het klapperen van vlindervleugels en de plotselinge bewegingen van een onopvallende bruine nachtvlinder. Met gesloten ogen vormen deze geluiden een bedwelmend gebrom; aangetrokken tot de nacht als een slaapliedje.

Ananda Serné's korte film Insect sing-along (2022) werd ontwikkeld tijdens haar residentie bij airWG. Het werk toont de levenscyclus van een vlinder: rups, cocon, tot de laatste metamorfose naar volwassen vorm. Insecten zijn vaak onze naaste buren, toch worden ze over het hoofd gezien. De vorm van de vlinder verandert plotseling in een robotinsect ontwikkeld aan de TU Delft. Deze prototypes kunnen in de toekomst mogelijk helpen bij de bestuivingstaken van afnemende insectenpopulaties. De verrassende intrede van (nacht)vlinders in de geschiedenis van de technologie ontstond met een anekdote over de oorspronkelijke "computerbug" - een geplette nachtvlinder die in 1947 in een vroeg model van een computer werd aangetroffen.

Achter de filmprojectie lokt een neonblauwe gloed het publiek naar boven, naar een sculpturaal lichtwerk. Nachtvlinders hebben een vreemde fascinatie voor kunstmatige lichtbronnen. Er wordt gedacht dat ze in een constante hoek naar het licht van de maan vliegen om op deze manier te navigeren. Vaak verwarren ze kunstlicht met maanlicht, hierdoor blijven ze om een lamp cirkelen en lijken ze al het andere te vergeten.

Bij zonsondergang presenteert Serné in de tuin van puntWG een performance ontwikkeld in samenwerking met vocaal ensemble Genetic Choir. Tijdens de reguliere openingsuren wordt de film begeleid door een geluidswerk dat is opgenomen en ontwikkeld in samenwerking met stemkunstenaar Miyuki Inoue. 

De tentoonstelling en residency worden ondersteund door Stichting Niemeijer Fonds, Amarte Fonds, Mondriaan Fonds en Billedkunstnernes Vederlagsfond.

Photography by Ilya Rabinovich.

Deel: