Part of the atelierWG series
In zijn film KALI WAAL en de bijbehorende ruimtelijke installatie, deelt Jasper Coppes de resultaten van een langdurige samenwerking rond een controversiële zandwinningsplas in Nederland.
Een groep buitenlandse onderzoekers leert over de vreemde gebeurtenissen die plaatsvinden bij een meer en zijn menselijke en niet-menselijke bewoners. Kan het natuurreservaat genezen worden met giftige modder, zoals de industrie beweert?
In de korte film KALI WAAL is landschapsontwerp zowel gif als remedie. Een natuurreservaat in Nederland is het decor voor een milieukwestie. Decennia van zandwinning hebben meren gecreëerd die zo diep zijn dat er geen licht meer op de bodem komt. De meren zijn ogenschijnlijk levenloze waterpoelen geworden. Onlangs zijn autoriteiten begonnen met het dumpen van vervuilde modder in deze meren, bewerend dat dit ‘verondiepen’ de biodiversiteit vergroot. Een groep jonge onderzoekers ontdekt geleidelijk dat dit landschap noch een onschuldig rewilding-project, noch een ecologisch doodlopend spoor is. Terwijl veerkrachtige levensvormen centraal staan, neemt een nieuwe ecologie van planten, bacteriën, dieren en machines de film over.
Fiction as Resistance: Jasper Coppes in gesprek met Mira Sys
Op zaterdag 27 juli om 17:00 opent exposerende kunstenaar Jasper Coppes de deuren van puntWG voor een publiek gesprek over het onderzoek dat aan zijn film voorafging. Hij zal in gesprek gaan met journalist en schrijver Mira Sys, wiens onderzoek naar vervuilde meren de belangrijkste inspiratiebron was voor KALI WAAL. Jasper en Mira nodigen u uit om deel te nemen aan het gesprek en manieren te verkennen waarop fictie en milieurecht hand in hand kunnen gaan.