geweest
Not LESS-MATERIAL
Toon Fibbe & Laura Wiedijk, Céline Mathieu, Maxim Tyminko
3 t/m 4 okt 2020
Opening: vrijdag 2 okt 2020 — 18:00 tot 21:00 uur

Vrijdag 2 oktober  ⦁  Opening  ⦁  18:00-21:00 uur
20:00 uur  ⦁  Drum-n-Pix, Pixeltrance or Expressionistic Minimalism on a Subpixel   ⦁   performance door Maxim Tyminko
Zaterdag en zondag  ⦁  12:00 -19:00 uur 
Zondag 4 oktober ⦁ Finissage ⦁  18:00 uur

Not LESS-MATERIAL markeert de opening van het festival A Matter of (In)digestions dat wordt georganiseerd door La Cocina, en plaatsvindt in verschillende presentatieruimtes in Amsterdam in oktober en november 2020. Met het festival willen wij de aandacht vestigen op iets wat we als vanzelfsprekend aannemen: dat wat wij consumeren. Bovendien belichten wij een aantal sociaal-politieke, historische en culturele aspecten die samenhangen met consumptie. Wat vertelt onze consumptie over smaak en infrastructuur, over oogst en identiteit, receptuur en plantkunde?  

In puntWG presenteren wij installaties en performances van Céline Mathieu, Toon Fibbe & Laura Wiedijk, en Maxim Tyminko. De kunstenaars baseren zich in hun werk op verschijnselen als online communicatie geïnspireerd door erotische fantasieën, op homeopatische praktijen en op machinaal gestuurde algoritmische berekeningen. Op deze manier laten zij ons nadenken over hoe consumptie zich verhoudt tot fluïde en immateriële objecten zoals songs, opvattingen, verlangens of data. Hoe veranderen deze objecten, en hoe ontwikkelen ze zich door de tijd heen? Op welke wijze ‘consumeren’ zij en hoe verplaatsen ze zich van concrete plek naar het (menselijk) brein, van het brein naar de ruimte?

In hun geluidsinstallatie To Stick My Head Into Your Mouth and Lick Your Tongue onderzoeken Toon Fibbe & Laura Wiedijk ‘Vorarephilia’: het verlangen en de fetish dat men als één geheel wordt opgeslokt. Omdat dit verlangen onmogelijk is te verwezenlijken, leven vorarephielen hun fantasieën uit middels collectief gedeelde verhalen. Men lijkt behekst door angst en opwinding, en de vraag dringt zich naar voren of het verlangen om op te gaan in iets dat groter dan jezelf een vorm van overgave is of een dappere poging om weerstand te bieden tegen de alles doordringende kracht van hyper-individualisme?

De titel van Céline Mathieu’s werk 7 CH (Airwaves, Person, Flowers, Homeopathy, Technics SL-1200, Test Press of ‘Blusens Fasong’ by Gaute Granli) verwijst naar een proces waarbij een substantie wordt verdund tot een homeopathische oplossing. Het werk bestaat uit een serie liminale gebaren die via geluid en ingrepen in de ruimte onderzoeken wat het onzichtbare ‘effect’ is  - binnen het menselijk brein of in de concrete ruimte - van de handeling van ‘voeden’. 

Maxim Tyminko toont een vervolg op zijn installatie en performance Drum-n-Pix, Pixeltrance or Expressionistic Minimalism on a Sub-pixel Level. Hierin duikt hij in Vernor Vinge’s utopisch/dystopisch concept van technological singularity: een moment waarop machine intelligence de cognitieve mogelijkheden van het menselijk brein overstijgt. Het werk onderzoekt hoe visuele data worden opgenomen en verteerd, en onderzoekt aldus de logica achter A.I. beeldanalyse. Het geheel mondt uit in een psychedelische ervaring van zich herhalende rytmische audiovisuele patronen.

Voor het volledige programma van ‘A Matter of (In)digestions’ klik HIER.

Als onderdeel van het festival hebben de kunstenaars online werken geproduceerd. Deze zijn gepubliceerd op de website van La Cocina:
Performance as Text: Neuroplasticity door Céline Mathieu.
I Want to Be Eaten by Celebrities door Toon Fibbe and Laura Wiedijk.
A Musical Piece for Marimba and One Million Colored Squares door Maxim Tyminko.

‘A Matter of (In)digestion’ wordt ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Institut Français in Nederland. 

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in en van puntWG?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Deel:
geweest