Ongoing
Hanna Hrabarska
8 t/m 11 dec 2022
Opening: vrijdag 9 dec 2022 — 17:00 tot 19:00 uur

WG Artist-in-residence Hanna Hrabarska uit Kiev maakte van Amsterdam haar tijdelijke thuis nadat ze de oorlog in Oekraïne ontvluchtte. In deze expositie van fotografie en tekst, reflecteert zij op hoe de geschiedenis van haar land is verbonden met haar eigen lot en leven.

Sinds Hanna Hrabarska met haar moeder Oekraïne verliet, heeft zij haar eigen reis als 'oorlogsvluchteling' gedocumenteerd. Ze fotografeert, denkt en schrijft over wat het betekent om een 'thuis' te maken ver weg van haar thuisland dat voortdurend in haar leven aanwezig is. In haar kunstenaarsresidentie in een vreemd land vraagt ze zich af wat het betekent om 'in residentie' te zijn en wat het betekent om kunstenaar te zijn. Haar verhaal en haar werk evenzo als haar persoonlijke reis gaan verder — ongoing.

Hanna Hrabarska (1986) is een Oekraïense fotografe, kunstenares, journaliste en fotografiedocent Vóór de oorlog had ze een kleine portretstudio in het centrum van Kiev en toerde ze de wereld rond met muziekbands en techno-dj's. Ze heeft zich gevestigd als freelance fotograaf, fotojournalist en documentaire kunstenaar. Haar passie is het vertellen van verhalen door middel van het fotografische beeld.

De tentoonstelling 'Ongoing' vormt zelf een geheugen, opgebouwd gedurende de jaren van leven in het voortdurend veranderende historische landschap van Oekraïne. In tegenstelling tot sommige van haar andere, veel intiemere fotoprojecten, tonen de beelden van Hanna Hrabarska een bredere kijk op Oekraïne, in tijd en plaats — van 2014 tot nu, van de oostelijke stad Kryvyi Rih tot Mali Selmentsi aan de Slowaakse grens. De reis voert vrijwel altijd door Kiev — een centrale plaats in de geschiedenis van Oekraïne én het hart van haar persoonlijke leven; en nu het epicentrum van Europa en de hele wereld.

Artist talk: PuntWG organiseert op vrijdag 9 december (17.30 uur) een kunstenaarspresentatie en interview waarbij haar foto's en andere werken uitgangspunten worden voor verdere dialogen. Hanna Hrabarska heeft Michiel Schwarz gevraagd het gesprek te modereren (voertaal: Engels).

Hanna Hrabarska’s WG residency wordt ondersteund door het Steunfonds Oekraïense makers, Mondriaan Fonds en airWG.

Deel: