Over

puntWG is een projectruimte en podium voor de kunsten van verschillende disciplines met een vitaal programma van tentoonstellingen, performances, concerten, lezingen en discussies.
puntWG is gevestigd in het voormalige ziekenhuis op het WG-terrein waar 120 ateliers zijn gevestigd in Amsterdam West. puntWG maakt deel uit van Stichting atelierWG.

'PuntWG is al een aantal jaren stevig geworteld te midden van de kunstenaarsateliers op het WG terrein (waar ooit de voorganger van het AMC, het Wilhelmina Gasthuis was gevestigd). Deze mooie tentoonstellingsruimte wordt betaald en beheerd door de WGkunstenaars. Daardoor is puntWG ook zo’n kunstenaarsinitiatief dat is ontstaan uit generositeit, uit de stuwkracht om te delen, om anderen te betrekken in de passie voor verrassende en onverwachte aspecten van de kunst.'

Uit : Een notitie van Tineke Reijnders naar aanleiding van

First moments of things I saw  van  Antoinette Nausikaä

'...puntWG een kleine fijne presentatie ruimte in Amsterdam ...'

Jeanne Prisser in De Volkskrant recensie Concreet Concrete

PuntWG is een alleraardigste kunstruimte, gevestigd op het WilhelminaGasthuisTerrein in Amsterdam. Misschien moet je even zoeken naar het paviljoen omdat het via een ietwat verwilderde tuin toegankelijk is, maar het loont. In de kleine ruimte met openslaande deuren is bij tijd en wijlen een aardig programma te zien.

Saskia Monshouwer recensie in Montshouwereditions Curved side down

Curatoren
Sinds 2012 wordt het jaarprogramma van puntWG voor een belangrijk deel samengesteld door kunstenaars/curatoren. Zij maken de langer lopende exposities van vier weken. De kunstenaars worden voorgedragen door Team puntWG, een groep kunstenaars die het jaarprogramma van puntWG samenstelt.  De kunstenaars/curatoren worden gekozen om de kwaliteit van hun werk en de bewezen verbindende kracht als kunstenaar, en krijgen in hun rol als curator carte blanche. Het curatorenprogramma genereert een divers en groot publiek en draagt bij aan de uitwisseling.
Curatoren waren (onder meer): Arnout Killian, Martin C de Waal, Yvonne Dröge Wendel, Jelle Kampen, Anna Volvoka, Harm van den Berg, Frank Mandersloot, Noa Ginger, Maarten Berteux.

Kortlopende exposities
De curatoren-exposities worden afgewisseld met kortlopende solopresentaties van atelierWG kunstenaars  en door presentaties van jonge, beginnende en gevestigde kunstenaars, nationaal en internationaal. Deze exposities duren enkele dagen tot twee weken.

Andere activiteiten
Er zijn alle soorten van tussentijdse activiteiten.
Performances, film, muziek- en dansvoorstellingen en boekpresentaties.
– Incidenteel wordt samengewerkt met kunstopleidingen en kunstinstellingen.
Open Ateliers: Twee keer per jaar is puntWG het startpunt van een Open Atelierroute langs verschillende ateliers van kunstenaars van atelierWG. In puntWG wordt een lunch verzorgt en is er een aanvullend programma.
– Het WG terrein leent zich uitstekend voor (tijdelijk) werk in de publieke ruimte. Vrij werk of toegepast.

Organisatie
Organisatie en programmering van puntWG:

Team puntWG: Tao G. Vrhovec Sambolec, Michelle Son, Mila Lanfermeijer, Lily LanfermeijerGiovanna Giaretta.

Open Ateliers: Joop Haring,  Web Redacteur: Oriana Rose
Tekstredactie: Dineke Blom

puntWG huren

puntWG is geschikt voor verschillende presentaties.  puntWG huren dat kan! Neem contact op via het contactformulier of stuur een email naar puntwg(ad) atelierwg.nl

Programma

OPEN CALL 2020 voor Programma puntWG

Stichting atelierWG nodigt beeldend kunstenaars werkzaam in ongeacht welke kunstdiscipline uit om een tentoonstelling te organiseren in samenloop met een serie evenementen. Tentoonstelling en bijbehorende evenementen zullen worden gepresenteerd in puntWG, een tentoonstellingsruimte in het centrum van Amsterdam.

Wij vragen om voorstellen voor duo- en groepstentoonstellingen die een dialoog stimuleren tussen de kunstenaars en hun werk. Ook vragen wij om voorstellen voor solotentoonstellingen waarbij middels een publiek programma de interactie met andere (relevante) personen uit het kunstenveld wordt gezocht. We zijn vooral op zoek naar voorstellen die samengaan met een stimulerend publiek programma van evenementen zoals artist talks, performances, screenings, (performative) lectures, diners, etc.

Kunstenaars zullen worden geselecteerd op basis van de kwaliteit van hun voorstel en de ideeën die  zij hebben voor het gebruik van de ruimte.                                  

Elke tentoonstelling zal vier weken duren (inclusief installatie en afbouw). Deze Open Call is niet bedoeld voor groepstentoonstellingen georganiseerd door een externe curator.

Ondersteuning: De organisatie van zowel puntWG en Stichting atelierWG is vrijwel volledig in handen van vrijwilligers. Stichting atelierWG ondersteunt de geselecteerde kunstenaars door een open platform te bieden voor het realiseren van hun projecten in puntWG. Dit houdt in dat ze de ruimte en de bijbehorende apparatuur vrij kunnen gebruiken, dat er professionele foto’s genomen zullen worden van het werk en dat er voor elke tentoonstelling budget is voor geprint materiaal. Omdat we een kleine organisatie zijn kunnen we helaas geen financiële ondersteuning bieden voor het produceren van werk. Het puntWG team kan aan succesvolle aanvragers referentiebrieven leveren ter ondersteuning van het aanvragen van externe fondsen.

De plattegrond van puntWG vind je HIER.

Richtlijnen voor het aanmelden:

Graag zien we de volgende documenten in je online aanmelding: 

Eén PDF (max 10 mb) met de volgende informatie:  

  •       Volledige naam, geboortedatum en geboorteplaats, post adres, telefoonnummer, e-mail en website
  •       CV (max. twee A4 pagina’s) van de deelnemende kunstenaars
  •       Een voorstel (max. 250 woorden) met een beschrijving van de tentoonstelling en het publieke programma
  •       Een korte motivatie voor het tentoonstellen in puntWG
  •       Een maximum van 5 relevante afbeeldingen in jpg formaat (2MB totaal)
  •       Geef graag ook je maanden van voorkeur aan en de tijden waarin je niet beschikbaar bent. Hoe preciezer je kan zijn, hoe beter we de kalender kunnen invullen

Geef svp ook aan of je op het moment van aanvraag al een (gedeeltelijke) financiering hebt voor de tentoonstelling

Alle aanmeldingen met attachments graag e-mailen naar: opencall@atelierwg.nl

De deadline voor insturen is 1 augustus 2019

Op alle aanmeldingen zal worden gereageerd voor 1 oktober 2019

Voor algemene informatie en vragen over puntWG, neem contact op met team puntWG: opencall@atelierwg.nl

Organisatie en programmering van puntWG: Lily Lanfermeijer, Mila Lanfermeijer, Michelle Son, Maaike Anne Stevens en Tao G. Vrhovec Sambolec

www.puntwg.nl

Over

Stichting atelierWG, sinds 1989 een verzamelgebouw van 120 kunstenaarsateliers, initieert projecten op het gebied van beeldende kunst en cultuur. Er zijn internationale uitwisselingen en Open Atelierroutes.

In 2006 is puntWG opgericht, een interdisciplinaire presentatieruimte en podium voor de kunsten, met een levendig programma van tentoonstellingen, performances, concerten, lezingen en discussies. Het streven hierbij is om een brede en open uitwisseling tot stand te brengen tussen kunstenaars en publiek. PuntWG is een initiatief van de kunstenaars van atelierWG, zij financieren de ruimte en organiseren de programmering.

Sinds september 2015 is airWG geopend, een gastatelier voor binnen- en buitenlandse kunstenaars waarbij de nadruk ligt op onderzoek en samenwerking.

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Puntslijper!

Word puntslijper en steun puntWG met een donatie.

Plattegrond