geweest
Collier 'Feeding the Birds', copyright: Ron Zijlstra.
Collier 'Feeding the Birds', copyright: Ron Zijlstra.
Obsessie
Pauline Wiertz
28 jun t/m 10 jul 2016
Opening: zaterdag 2 jul 2016 — 17:00 tot 19:00 uur

"Wanneer je eenmaal met andere ogen kijkt naar je 'boodschappen' is het einde zoek", vindt Pauline Wiertz. In het retrospectief 'Obsessie' reflecteert zij op de afgelopen twee decennia. Oud en nieuw werk komt hierin voor. De gemene deler is haar obsessieve werkwijze.

Als objecten haar aandacht trekken verzamelt Wiertz die en legt ze vast. Zo houdt Wiertz van koken en lekker eten, tussen haar inkopen vind zij allerlei mooie en gekke dingen. Een rare aardappel, een vreemde wortel en vooral ook buitenlandse groenten en fruitsoorten.

De mensen uit Wiertz' omgeving zijn bekend met haar verzamelwoede. Volgens de kunstenaar doen een aantal van hen er zelfs aan mee:
"Dan vind ik bijvoorbeeld een asperge voor de deur van mijn atelier, of komt iemand mij een mooie augurk langs brengen. Mijn moeder heeft zelfs speciaal voor mij augurkjes gekweekt zodat ik een passende sluiting kon maken voor een van mijn colliers."

Wiertz giet de verzamelde vondsten af in gips en vervolgens in klei of porselein. Sommige afgietsels gebruikt ze als bouwstenen om objecten van te bouwen, andere zijn objecten op zichzelf. In het retrospectief zijn ze te bewonderen in een speciaal hiervoor gemaakte 'Chinese ' kast. Aan de wand zijn twee installaties bevestigd: een met afgegoten pistolen, de ander met een collectie sieraden. Hiermee biedt de kunstenaar een uniek kijkje in de keuken van haar 'Obsessie'.

Over de kunstenaar

Sinds haar eindexamen in 1977 aan de Gerrit Rietveld Akademie werkt Pauline Wiertz met keramiek . Zij is ondertussen alleen maar meer in de ban van dit medium geraakt. Naast keramische objecten, maakt zij sinds 2000 ook sieraden van porselein.

Naar aanleiding van het winnen van de Inax Designprijs (1990) werkte Wiertz in Japan.  In 2005, 2011 en 2012 bezocht zij China. Onder meer voor een uitwisseling tussen Delft en Jingdezhen en een werkperiode in een artist residency  in San Bao, Jingdezhen. 

Japan en China hebben een rijke keramiekgeschiedenis. In Jingdezhen wordt al meer dan 1000 jaar porselein gemaakt. Haar bezoeken aan deze landen hebben Wiertz in grote mate beïnvloed. Zij begon onder meer haar werk te beschilderen.

De tentoonstelling is te zien vanaf  28 juni  tot en met 10 juli van 14:00 tot 18:00 uur en op afspraak.

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in en van puntWG?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Deel:
geweest
Collier 'Feeding the Birds', copyright: Ron Zijlstra.
Collier 'Feeding the Birds', copyright: Ron Zijlstra.
'Ordening' 2014, copyright: Ron Zijlstra.
'Ordening' 2014, copyright: Ron Zijlstra.
'Stapel'  2014, copyright: Ron Zijlstra.
'Stapel'  2014, copyright: Ron Zijlstra.