geweest
Something Other Than a Thing
Leonardiansyah Allenda, Iqra Tanveer and Ehsan Ul Haq
16 feb t/m 3 mrt 2019
Opening: zaterdag 16 feb 2019 — 15:00 tot 18:00 uur

Finissage: Gesprek en Lunch met Leonardiansyah Allenda, Iqra Tanveer and Ehsan Ul Haq, 3 March 2019 @ 12:00-15:00

‘Something Other Than a Thing’ verwijst in dit geval naar een zijnswijze, een bepaalde toestand van een ‘ding’ op een bepaald moment in de tijd. Hierbij worden vooropgezette ideeen en waarnemingen van wat het eerder is geweest verwaarloosd en verworpen. Het behelst een afstand nemen van de vroegere bestaanswijze en het stijgen of dalen naar een nieuwe zijnswijze, op dusdanige manier dat het iets anders wordt. Op deze manier wordt het iets meer of iets minder dan wat het is geweest. Dit overgaan door stijgen of dalen is niet bedoeld om te verwerpen wat dit ‘iets’ allemaal zou kunnen zijn, maar het gaat over het inlassen van een kort moment van rust van de vroegere zijnswijzen, waardoor nieuwe mogelijkheden gevonden kunnen worden, die niet beïnvloed worden door eerdere waarnemingen en betekenissen.

Het project ‘Something Other Than a Thing’ is een poging om een vlucht te nemen van de motiveringen van het alledaagse en het wegnemen van alle logica, functionaliteit en bruikbaarheid van het ‘ding’ om het zo dit ‘iets’ te kunnen benaderen. Dit idee wordt onderzocht door de kunstenaars, door het maken van werk dat reflecteert op de vergankelijke natuur van het zijn.

Onderdeel van het project ‘Something Other Than a Thing’ is onder meer een publieke Lunch-Lezing. Deze performatieve lezing zal de finissage vormen van de tentoonstelling. Tijdens het evenement zullen de kunstenaars koken voor het publiek als een gastvrij gebaar, om daarmee een collectieve discussie op gang te brengen die reikt van de initiatie van het project tot de gebruikte recepten en hun oorsprong. Voor deze Lunch-Lezing nodigen de kunstenaars iedereen uit om onderdeel te worden van dit communicatieve proces, waarin koken, eten, praten en het uitwisselen van gedachten over kunst en alles wat erbij komt kijken, centraal staan.

‘Something Other Than a Thing’ is een collaboratief project tussen de kunstenaars Iqra Tanveer, Leonrdiansyah Allenda and Ehsan Ul Haq.

Finissage: Gesprek en Lunch met Leonardiansyah Allenda, Iqra Tanveer and Ehsan Ul Haq, 3 March 2019 @ 12:00-15:00

Het project Something Other than a Thing is het vertrekpunt voor dit publieke Lunch -Gesprek. Deze bijeenkomst markeert de finissage van de tentoonstelling die gelijktijdig plaatsvindt, en heeft de vorm van een ‘performative talk’. De kunstenaars bereiden als een gebaar van gastvrijheid een lunch voor het publiek, met als doel een gezamenlijke discussie op gang te brengen  - ook de recepten die worden bereid en de herkomst van deze recepten zijn onderdeel van dit collectieve gesprek. Voor dit Lunch - Gesprek nodigen de kunstenaars iedereen uit om deel te nemen aan dit proces dat koken, eten, praten en uitwisselen van ideeën omtrent kunst en alles wat daarmee samenhangt, omvat.

Ehsan Ul Haq, geboren in 1983 in Lahore (Pakistan) werkt met sculpturale vormen die hun eigen inhoud, constructie en ‘ding-heid’ bevragen. Door hun geschiedenis, functionaliteit en context weg te nemen, wordt de kijker geactiveerd door een nieuwe handleiding voor waarnemingen van bestaande objecten/betekenissen. Noemenswaardige tentoonstellingen zijn “Survival Kit” jaarlijks contemporary art festival in Riga Latvia, “An Age of Our Own Making” Images festival Holbaek, Denmark 2016, “Back in 5 minutes”, Martin Van Zomeren, Amsterdam, “No Real Body”: 3rd Ural Industrial Biennial of Contemporary Art, Yekaterinburg Russia 2015, “VOID: there’s nothing more left, but a little trace from human beings”, Ginkgo Space, Beijing China, Moscow International Biennale For Young Art, Moscow 2012, en ‘The Rising Tide’ in het Mohatta Palace Museum, Pakistan 2010. In 2014-15 was hij resident bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Hij is momenteel ontvanger van de “Werkbijdrage Bewezen Talent” van het Mondriaan Fonds.

Iqra Tanveer, geboren in 1983 in Karachi (Pakistan) woont en werkt in Amsterdam. In haar installaties werkt ze met video, fotografie en objecten. Tanveer heeft haar werk getoond in meerdere groeps- en solotentoonstellingen in Pakistan, India, de Verenigde Arabische Emiraten, Italië, Hong Kong en Nederland. In 2017 voltooide ze haar residency aan de Rijksakademie van Beeldende kunsten. Ze was deelneemster aan de Colombo biennale (Sri lanka) in 2016 en de tentoonstelling “Whorled Explorations” tijdens de Kochi Muziris Biennial (India). Tevens heeft ze haar werk getoond in het Museum of Modern Art in Moskou in een solo show getiteld Between Earth and Sky.

Leonardiansyah Allenda is geboren in 1984 in Indonesia. In Allenda’s werk worden de begrippen kunst, agentschap, interieur- en andere soorten ontwerpen verweven, die gericht zijn op het lichaam en de perceptie van ruimte, terwijl hij persoonlijke vraagstukken probeert te beantwoorden, die gaan over de infrastructuur van cultuur en kapitaal. Allenda heeft in 2017 zijn residency aan de Rijksakademie van Beeldende kunsten voltooid. Zijn werk werd onlangs getoond in een solo show in Bertimbang Taruh, in het Cemeti Art House, Yogyakarta, Indonesië. Hij was onderdeel van enkele groepstentoonstellingen, waaronder: Asian Art Biennial, National Museum of Fine Art, Taichung, Taiwan; Kathmandu Triennale, ‘The City’, Nepal; Jogja Calling, 4A Center for Contemporary Asian Art, Sydney, Australia; Biennale Jakarta, ‘Maju Kena Mundur Kena’, Jakarta; ‘High Water’ Fukutake house project, Shodoshima, Japan.

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in en van puntWG?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Deel:
geweest