nu:
Drained Atlas

In de tentoonstelling manifesteert de aarde zich door geologie, archeologie, alsmede door de geschiedenis van extractie, exploratie en kolonialisme; het hemelse komt tevoorschijn in astronomie, astrobiologie en potentiële planetaire kolonisatie. 

16 nov t/m 8 dec 2019

Programma: zat 23 nov: opening event 17.30u 

Amsterdam Art Weekend openingstijden: vrij 22 nov 14-18u zat 23 nov 12-20u (symposium dag 1/opening) zon 24 nov 12-20u (symposium dag 2) 

Drained Atlas mini-symposium: Tijdens de tentoonstelling wordt een mini- symposium georganiseerd voor wetenschappers, denkers en andere kunstenaars die zich bij een bredere dialoog willen betrekken; iedereen zal gereedschappen aandragen en samenwerken om de wereld te her-benaderen. 

23 November, 16:00-17:30u met: Barbara Visser, kunstenaar / Marjolijn Dijkman, kunstenaar and co-founder Enough Room for Space / Kyveli Mavrokordopolou, researcher en kunstcriticus. 

24 November, 16:00-17:30u met: Ana María Gómez López, kunstenaar/ Frans Snik, astrofysicus / Jo-Lene Ong, curator.

De Amazone en een buitenaards landschap. Iemand op een boot en iemand op een ruimteschip. Door het in kaart brengen van een pad tussen de twee, vervaagt de lijn tussen vitaal en uitgeput, tussen kaart en gebied. Het bewegen door deze ‘drained atlas’ is een proces van heroriëntatie in een dubbelzinnig landschap, een kalibrering van schalen en waarden.

Drained Atlas, een tentoonstelling door kunstenaars Oscar Santillán en Matthew C. Wilson, presenteert correlaties tussen het aardse en het hemelse. In de tentoonstelling manifesteert de aarde zich door geologie, archeologie, alsmede door de geschiedenis van extractie, exploratie en kolonialisme; het hemelse komt tevoorschijn in astronomie, astrobiologie en potentiële planetaire kolonisatie. 

De kunstenaars materialiseren diverse denkbeelden die ze in nabijheid hebben gebracht: het koloniale verlangen naar ‘nieuw’ land; pre-Colombiaanse relaties met aarde en cosmos, wetenschappelijke kennis; inheemse kennis; de hoop en angst van science fiction; de huidige en toekomstige impact van klimaatverandering en het Antropoceen. Dit mengsel roept een droomwereld van onderhandelingen en recombinaties op: van historiën; de positie van mensen in de natuur en de kosmos; en van speculatieve toekomsten die zouden kunnen volgen. 

Een wereld tot stand brengen gaat vaak ten koste van een andere wereld. De diep verweven staat van menselijke activiteit met de geosfeer en de biosfeer heeft een geschiedenis en zal een nalatenschap hebben - tijdelijkheden die Santillán en Wilson tegelijkertijd beschouwen. De tentoongestelde werken laten de betrokkenheid van de kunstenaars zien bij de discrepantie tussen de menselijke geschiedenis en ecosystemen. 

Santillán en Wilson voeren al bijna tien jaar een dialoog; ze laten in deze duo tentoonstelling voor de eerste keer samen hun werk zien. 

verwacht:
A House For The Un-Known
Maga Berr
10 jan 2020 t/m 12 jan 2019
verwacht:
Waiting for Sleep
Jean Hubert
17 jan 2020 t/m 20 jan 2010
geweest:
KLOPPEN AUB BEL IS KAPOT

In het dorp gebeuren vreemde dingen. Er gaan geruchten over een uitbraak van de pest. 

19 okt t/m 10 nov 2019

Het is net na de oogsttijd, herfst 1519. Of 2019. In de nasleep van … van wat? In het dorp gebeuren vreemde dingen. Er gaan geruchten over een uitbraak van de pest. Vraag maar rond in de Herberg: er is iets raars aan de hand met de oogst dit jaar, de bakker heeft z’n verstand verloren, en de brouwer maakt overuren … Jij, reizend kunstenaar, bent zonet aangekomen in verband met een opdracht die je
kreeg voor de Abdij. Maar om dit werk te kunnen voltooien moet je eerst te weten zien te komen wat er speelt in dit dorp, voordat het dorp jou in zijn greep krijgt. De bel is kapot, je moet kloppen om binnen te komen. Dit is een tentoonstelling in de vorm van een raadsel, gesitueerd in een ruimte en een tijd die erg lijken op de onze.

Ash Kilmartin (Aotearoa/New Zealand) en Bergur Thomas Anderson (Iceland) zijn kunstenaars die wonen en werken in Rotterdam. Een bijzonder onderdeel van hun duotentoonstelling zijn de bieren die speciaal voor de gelegenheid zijn gebrouwen door Arbeiter brouwers uit Amsterdam.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van AFK Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Performance

Titel: Stonecarver’s Dilemma
Datum en tijd: 19 October 2019, 17:00-21:00 uur

Stonecarver’s dilemma (2019) working drawing. Bergur Thomas Anderson and Ash Kilmartin
Stonecarver’s dilemma (2019) tekening in progress. Bergur Thomas Anderson en Ash Kilmartin

Stonecarver’s dilemma is een live avontuur uitgevoerd door Bergur Thomas Anderson en Ash Kilmartin, met inbreng vanuit het publiek. Het publiek beslist over het lot van de jonge kunstenaar die tracht te leven in overeenstemming met zijn werk en naar eer en geweten. Live muziek, improvisaties op basis van geluid, gevaarlijke snacks en speciaal gebrouwen drankjes kunnen de bezoekers helpen bij het maken van moeilijke keuzes.

geweest:
I Want to Belong to the Living

Dit is een spel met de relaties tussen object, kunstenaar en agentschap in de tentoonstellingsruimte, en in de geschiedschrijving.

21 sep t/m 13 okt 2019

“I want to belong to the living” is een tentoonstelling van Isfrid Angard Siljehaug, Anna Hillbom and Ann-Catrin Olsson. De kunstenaars willen een tactiele herlezing van het verleden mogelijk maken. Daarbij zal het agentschap van de werken, en het auteurschap van de kunstenaars onderling soms manifesteren en dan weer vervagen. Dit is een spel met de relaties tussen object, kunstenaar en agentschap in de tentoonstellingsruimte, en in de geschiedschrijving.

Elementen uit de kunstgeschiedenis, architectuur, mythology en lichamelijkheid worden gebruikt om een persoonlijke begrip van tijd mogelijk te maken, een onderbreking in chronologie. Daarmee een mogelijke mysticiteit, een grinnik, iets op lichaamstemperatuur naar de voorgrond brengen.

De titel verwijst naar een wens om fragmenten van objecten en beelden, toegeëigend uit het verleden, tot leven te brengen. Vertolkt en aangepast, worden deze fragmenten geanimeerde flarden die een gevoel van herkenning oproepen. “I want to belong to the living” refereert aan het verlangen van het lichaam naar oneindigheid. Een fantasie over sculpturen die ernaar verlangen aangeraakt te worden. Zoals John Berger zoekt naar het levende in Griekse sculpturen:

”All the sculptures stolen from Greece who are now in foreign museums, are strangely un-sensual and that's one of the reasons they belong here (in Greece). The sensual in art is in a way a glorification of participation, a cohesion between body and nature. Here does no such cohesion exist. The famous ideals that the classic sculptors searched for was actually a comfort for the loneliness of the body. All these sculptures were, it seems to me now, mediators of a well controlled longing without end.”

- John Berger

De tentoonstelling en het programma is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst Iapsis/Swedish Arts Council.

geweest:
No one is more popular than Mohamed
Mo Sirra
Curator: Lora Sariaslan
7 t/m 15 sep 2019
geweest:
From the exhibition Stretching is a Matter of Spelling by Milena Bonilla and Natasha Papadopoulou (photo: Ilya Rabinovich)
OPEN CALL for 2020 Program

De deadline voor insturen is 1 augustus 2019.

15 mei t/m 1 aug 2019

OPEN CALL 2020 voor Programma puntWG

Stichting atelierWG nodigt beeldend kunstenaars werkzaam in ongeacht welke kunstdiscipline uit om een tentoonstelling te organiseren in samenloop met een serie evenementen. Tentoonstelling en bijbehorende evenementen zullen worden gepresenteerd in puntWG, een tentoonstellingsruimte in het centrum van Amsterdam.

Wij vragen om voorstellen voor duo- en groepstentoonstellingen die een dialoog stimuleren tussen de kunstenaars en hun werk. Ook vragen wij om voorstellen voor solotentoonstellingen waarbij middels een publiek programma de interactie met andere (relevante) personen uit het kunstenveld wordt gezocht. We zijn vooral op zoek naar voorstellen die samengaan met een stimulerend publiek programma van evenementen zoals artist talks, performances, screenings, (performative) lectures, diners, etc.

Kunstenaars zullen worden geselecteerd op basis van de kwaliteit van hun voorstel en de ideeën die  zij hebben voor het gebruik van de ruimte.                                  

Elke tentoonstelling zal vier weken duren (inclusief installatie en afbouw). Deze Open Call is niet bedoeld voor groepstentoonstellingen georganiseerd door een externe curator.

Ondersteuning: De organisatie van zowel puntWG en Stichting atelierWG is vrijwel volledig in handen van vrijwilligers. Stichting atelierWG ondersteunt de geselecteerde kunstenaars door een open platform te bieden voor het realiseren van hun projecten in puntWG. Dit houdt in dat ze de ruimte en de bijbehorende apparatuur vrij kunnen gebruiken, dat er professionele foto’s genomen zullen worden van het werk en dat er voor elke tentoonstelling budget is voor geprint materiaal. Omdat we een kleine organisatie zijn kunnen we helaas geen financiële ondersteuning bieden voor het produceren van werk. Het puntWG team kan aan succesvolle aanvragers referentiebrieven leveren ter ondersteuning van het aanvragen van externe fondsen.

De plattegrond van puntWG vind je HIER.

Richtlijnen voor het aanmelden:

Graag zien we de volgende documenten in je online aanmelding:

Eén PDF (max 10 mb) met de volgende informatie:  

  •       Volledige naam, geboortedatum en geboorteplaats, post adres, telefoonnummer, e-mail en website
  •       CV (max. twee A4 pagina’s) van de deelnemende kunstenaars
  •       Een voorstel (max. 250 woorden) met een beschrijving van de tentoonstelling en het publieke programma
  •       Een korte motivatie voor het tentoonstellen in puntWG
  •       Een maximum van 5 relevante afbeeldingen in jpg formaat (2MB totaal)
  •       Geef graag ook je maanden van voorkeur aan en de tijden waarin je niet beschikbaar bent. Hoe preciezer je kan zijn, hoe beter we de kalender kunnen invullen

Geef svp ook aan of je op het moment van aanvraag al een (gedeeltelijke) financiering hebt voor de tentoonstelling

Alle aanmeldingen met attachments graag e-mailen naar: opencall@atelierwg.nl

De deadline voor insturen is 1 augustus 2019

Op alle aanmeldingen zal worden gereageerd voor 1 oktober 2019

Voor algemene informatie en vragen over puntWG, neem contact op met team puntWG: opencall@atelierwg.nl

Organisatie en programmering van puntWG: Lily Lanfermeijer, Mila Lanfermeijer, Michelle Son, Maaike Anne Stevens en Tao G. Vrhovec Sambolec

www.puntwg.nl

Over

Stichting atelierWG, sinds 1989 een verzamelgebouw van 120 kunstenaarsateliers, initieert projecten op het gebied van beeldende kunst en cultuur. Er zijn internationale uitwisselingen en Open Atelierroutes.

In 2006 is puntWG opgericht, een interdisciplinaire presentatieruimte en podium voor de kunsten, met een levendig programma van tentoonstellingen, performances, concerten, lezingen en discussies. Het streven hierbij is om een brede en open uitwisseling tot stand te brengen tussen kunstenaars en publiek. PuntWG is een initiatief van de kunstenaars van atelierWG, zij financieren de ruimte en organiseren de programmering.

Sinds september 2015 is airWG geopend, een gastatelier voor binnen- en buitenlandse kunstenaars waarbij de nadruk ligt op onderzoek en samenwerking.

geweest:
She-Wolves

Een experimentele video game die tijdens veldwerk in de Alpen is samengesteld met aldaar verzameld materiaal, aangevuld met persoonlijke verhalen geïnspireerd door mainstream pop cultuur.

6 t/m 14 jul 2019

Centraal onderdeel van She-Wolves is een experimentele video game die tijdens veldwerk in de Alpen (middels workshops, interviews en wandelingen) is samengesteld met aldaar verzameld materiaal, aangevuld met persoonlijke verhalen geïnspireerd door mainstream pop cultuur.

De video game vertelt het sensuele verhaal van vrouwelijke weerwolven in  de Alpes de Haute-Provence, waar de wolf twintig jaar geleden weer opdook, honderd jaar nadat hij in Frankrijk was uitgestorven. De terugkeer van dit roofdier zorgt voor grote politieke spanningen binnen de lokale gemeenschappen. Herders die hun kuddes beschermen staan tegenover ecologen die het opnemen voor de wolf.  Tegelijkertijd herleven lokale legendes, geïnspireerd door verhalen onder de lokale bevolking en door films als Twilight. Het mythische ontmoet het politieke; het lokale perspectief mengt zich met het globale.

She-Wolves laat het gender paradigma van de natuur als oerkracht van vruchtbaarheid kantelen en schrijft bestiale ‘harige’ kracht toe aan de vrouw. Het opent de deur voor een open narratief experiment dat ontspruit uit ecologische onderwerpen, feminisme, folklore en popcultuur.

Tijdens de opening zal om 19:30 de videogame in een performance versie worden opgevoerd.