geweest
Stories from a Black Hole
Pernille Lonstrup and Phil Bosch
12 mei t/m 3 jun 2018
Opening: zaterdag 12 mei 2018 — 17:00 tot 19:00 uur

Open  3 juni van 14:00 - 18:00.  Performance Sensorial Explorations’  17:00 – 19:00.

De tentoonstelling ‘Stories from a Black Hole’ van de kunstenaars/onderzoekers Pernille Lonstrup en Phil Bosch is gebaseerd op afzonderlijke werken van beide kunstenaars die gezamenlijk worden getoond, en waarin zij de volgende vraag centraal stellen: kunnen deze werken worden gesitueerd vóór het ontstaan van een beschaving of na het moment waarop deze is ineengestort?

In aanvulling op de tentoonstelling van beide makers, wordt een publiek programma samengesteld waarin dit concept van kennis en beschaving, als denkbeeldige constructie, verder wordt onderzocht. Dit gebeurt door middel van drie events waarin kunstenaars, filosofen en wetenschappers worden uitgenodigd om te onderzoeken op welke wijze het denken van de westerse mens is gevormd tot onze huidige opvatting van wat beschaving inhoudt, en hoe deze opvatting zou kunnen worden gede-conditioneerd.

PROGRAMMA

In aanvulling op de duo tentoonstelling ‘Stories from a Black Hole’ is een publiek programma samengesteld dat de hedendaagse status van civilisatie als een imaginaire constructie verder onderzoekt.

Het Derde Event:

Het derde event: ‘Sensorial Explorations’

PLAATS: Punt WG, WG Plein 80, 1054 DM Amsterdam

DATUM: 3 juni 2018

TIJD: 17:00 – 19:00

Gasten: Jan Van Den Dobbelsteen (kunstenaar), Phil Bosch (kunstenaar), Mikko Karjalainen (musicus en musicoloog), Pernille Lonstrup (kunstenaar).

Ervaringen en uitdrukkingen anders dan die op taal zijn gebaseerd, vinden wij onder druk staan. Hierom willen wij in ons laatste event met twee performances en een film ruimte geven aan zintuiglijke/zinnelijke percepties en onderzoeken hoe deze wijze van ervaren buiten de taal om tot een uitwisseling van kennis kan leiden.

De tentoonstelling en het programma is mede mogelijk gemaakt door:

AFK

Stichting Stokroos

Australian Government Regional Arts Fund, Regional Arts Victoria.

Over de kunstenaars

Phil Bosch onderzoekt in haar videowerken de relatie tussen zintuiglijke percepties en de toekenning van betekenissen. Zij onderzoekt een ruimte die bestaat tussen taal en beeld, of eigenlijk buiten taal en beeld om, reflecterend op wat er overblijft wanneer vaste betekenissen worden losgelaten. In haar videowerken gaat Bosch te werk als een archeoloog, ze graaft het onzichtbare bewijs op dat geschiedenis niet in staat is te tot categoriseren.

Pernille Lonstrup’s werk maakt de blinde vlekken in het communicatie processen zichtbaar die taal niet zichtbaar maakt. Lonstrup onderzoekt in haar werk het vermogen tot luisteren en begrip, binnen een maatschappelijk systeem - iets dat binnen dat systeem niet de gangbare norm is.

Lonstrup gaat te werk als een taalkundige en zet dit het medium ‘taal’ in om tot een absurd drama te komen, waarin vaste codes en tekens voortdurend transformeren.

Taal en beeld worden verondersteld aan de basis te staan van wat wij ‘de menselijke beschaving’ noemen. Bosch en Lonstrup onderzoeken beiden hoe deze veronderstelling onze huidige beschaving heeft gevormd, een beschaving als denkbeeldige constructie. De twee kunstenaars organiseren de tentoonstelling rondom hun twee meest recente videowerken, ‘Telluric 0’ en ‘Constructions’.

 

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in en van puntWG?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Deel:
geweest
Constructions,  Material: Video still, Artist: Pernille Lonstrup
Constructions, Material: Video still, Artist: Pernille Lonstrup
Constructions, Material: Video still, Artist: Pernille Lonstrup
Constructions, Material: Video still, Artist: Pernille Lonstrup
Telleuric 0, Material: Video still, Artist: Phil Bosch
Telleuric 0, Material: Video still, Artist: Phil Bosch