The Headquarters
Olga Micińska, Harriet Morley, Kitty Maria, Elise Ehry, Stéphanie Baechler, Samantha McCulloch, Mathild Clerc-Verhoeven, Cecile Hübner, Chloé Sapelkine, Gersande Schellinx, Bo Wielders
29 apr t/m 22 mei 2022
Opening: vrijdag 29 apr 2022 — 18:00 tot 21:00 uur

Het Gilde bestaat al een tijdje en richt zich op constructiewerkzaamheden. De leden van deze organisatie (de zogenaamde reisvrouwen) leggen zich toe op verschillende manuele technologieën, maar ook op literaire en uitvoerende kunsten, die hen in staat stellen de verborgen kennis te emanciperen, die in de ambachtelijke domeinen schuilt. Het Hoofdkwartier van het Gilde herbergt verscheidene afdelingen, die de activiteiten van de vereniging in gespecialiseerde afdelingen organiseren: Afdeling Onderwijs, Afdeling Verzending, Afdeling Schrijven, Afdeling Public Relations e.a. Vandaag de dag opent het Hoofdkwartier zijn deuren voor het publiek en onthult het inclusieve en zeer speelse werkproces van de reisvrouwen.

Voor “Het Hoofdkwartier” is de ruimte van puntWG omgetoverd in een performatief bureau van een denkbeeldig gilde van bouwers en makers. Deze speculatieve presentatie zinspeelt op The Building Institute (TBI), een echt bestaand project, opgezet door kunstenaar en houtbewerker Olga Micińska. TBI is een experimentele en niet-formele organisatie die zich bezighoudt met diverse vragen rond de thema’s arbeid en technologie, en die zich richt op het versterken van de positie van vrouwen op het gebied van technisch constructiewerk.

Vanuit een zeer gegrond startpunt heeft Olga een groep kunstenaars en makers uitgenodigd om een fictief verhaal te vertellen rond het idee van een feministische organisatie die zich buigt over de gebruikelijke arbeidsomstandigheden in de bouwsector en aanverwante technologieën. De tentoonstelling combineert verschillende sterktes en competenties van de deelnemers: houtbewerking, metaalbewerking, weven, naaien, schrijven, publiceren, verbeelden, kennis delen en optreden.

***

Olga Micińska en Harriet Morley leiden de Afdeling Onderwijs en bieden daarmee mentorschap en technische assistentie aan een groep leerlingen, die elk ook hun onafhankelijke artistieke praktijk ontwikkelen. Mathild Clerc - Verhoeven, Cecile Hübner, Chloé Sapelkine, Gersande Schellinx en Bo Wielders realiseren hun eigen ideeën voor vreemde gereedschappen onder de supervisie van Olga en Harriet, waarbij ze hun technische vaardigheden in hout- en metaalbewerking ontwikkelen. Op de lange termijn is het doel van de Afdeling Onderwijs om de arbeidsmarkt te overspoelen met vrouwelijke bouwers. 

Stéphanie Baechler staat centraal in de Afdeling Verzending, omdat zij zich de kunst van het kratten bouwen voor haar eigen fragiele werken eigen heeft gemaakt. Tegenwoordig is de draagstructuur van haar artistieke praktijk (kratten en verpakking) het belangrijkste onderwerp van haar recente projecten geworden, waaruit de zorgvuldigheid van het technische werk blijkt. 

Kitty Maria en Elise Ehry introduceren hun doorlopende performance als werkeloze stewardessen in het Hoofdkwartier van het Gilde. Door de absurditeit van hun dienstwerk performance binnen de context van een bouwvereniging, geven ze zichzelf de leiding over de Afdeling Public Relations en versterken ze de gedempte stemmen van de fysieke arbeiders. Zodoende volgen ze niet het ritmische geluid van de productiemachines, maar maken ze zelf lawaai.

Samantha McCulloch en Gersande Schellinx, zorgen als geëngageerde schrijvers en uitgevers voor het verleden, het heden en de toekomst van het archief van de Afdeling Schrijven. Deze literaire afdeling van het bureau van het Gilde documenteert het werkproces op haar eigen voorwaarden, analyseert de meta-waarde van een experimenteel bouwproces en vindt er woorden voor. 

The project is kindly supported by Amsterdams Fonds voor de Kunst and Mondriaan Fonds.

***

Event:  Air Tonalities

21 & 22 May 2022, 14:00 - 18:00, with Elisa Ehry and Kitty Maria

Air tonalities is a noise performance of unemployed air hostesses Heather and Rosetta. In it they combine handmade atonal instruments, with the sounds of electronics and the suppressed thoughts of the service worker. Air tonalities is composed in consultation with Argentinian noise-musician Leandro Barzabal.

This soundwork by Kitty Maria and Elise Ehry is a new exercise in their collaborative work deconstructing the service worker. In it they perform as unemployed air hostesses openly retiring from duty to instead perform subtle ways of discontent. Their withdrawal from employment signifies a resistance towards the historical interweaving of gender and labour, and specifically the mystification of the female sexe for commercial purposes, in which she is stripped of her own desires to be of service to others.

 

 

Afbeelding: Olga Micińska “Rebecca” (from “The Guild” work cycle) 2021

Photography by Ilya Rabinovich

Deel: