The Invisibility of Colour
Harm van den Berg
3 t/m 13 mrt 2023

Part of the atelierWG Series

Finissage: 12 maart 16:00 

In puntWG presenteert Harm van den Berg een innovatieve geluidsinstallatie, getiteld The Invisibility of Colour. Voor dit werk heeft hij mensen op straat gevraagd om kleuren te noemen en te beschrijven. Deze verzameling van honderden gesproken kleuren wordt afgespeeld over 20 onzichtbare luidsprekers verspreid over het oppervlak van een muur.

The Invisibility of Color is onderdeel van Van den Bergs onderzoek naar emergente processen. Emergentie betekent: spontaan verschijnen. Het is een verschijnsel dat veel voorkomt in de natuur. Bijvoorbeeld als een zwerm vogels in de lucht de meest fantastische vormen vertoont, een kolonie mieren die als collectief de meest verbluffende bouwwerken maakt of glimwormen die met duizenden tegelijk perfect synchroon knipperen. Dit zwermgedrag verschilt niet veel van hoe atomen en kleine deeltjes op elkaar reageren. Kleur is bijvoorbeeld ook een emergent verschijnsel: atomen hebben geen kleur, pas bij een grote hoeveelheid atomen in een bepaalde rangschikking treedt kleur op.

Naast geluidsinstallaties maakt van den Berg ook tekeningen die bestaan uit fijnmazige structuren met emergente eigenschappen. Deze tekeningen zijn een weerslag van emergent proces, The Invisibility of Colour daarentegen biedt de toeschouwer de mogelijkheid om een emergent ontstaansproces ter plekke zelf te ervaren.

In zijn tekeningen en geluidsinstallaties onderzoekt Harm van den Berg (1970) natuurlijke processen op het snijvlak van natuur en cultuur. Zijn onderzoek richt zich op fenomenen als zelforganisatie, complexiteit en emergentie. Zijn werk is tentoongesteld in o.a. Museum Belvédère, Museum De Paviljoens, Kunstvereniging Diepenheim, Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), Galeria Klovicevi in Zagreb, Crossing Border Festival, Zoo Gallery in Nantes, W139, Arti et Amicitiae, Goethe-Institut, en AC Instituut in New York City.

Mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds voor de Kunsten en Mondriaan Fonds.

Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op www.harmvandenberg.nl.

Open: elke dag van 14:00 uur - 18:00 uur en op afspraak

Email: info@harmvandenberg.nl

Deel: