geweest
This body that once was you
Babs Bakels and Vibeke Mascini
17 t/m 25 okt 2020
Opening: zaterdag 17 okt 2020 — 11:00 tot 18:00 uur

We leven in een tijd waarin de dood als een vervreemdende statistiek wordt genoemd. Nooit zijn we ons meer bewust geweest van de kwetsbaarheid van het leven en toch blijft voor velen van ons de dood een abstract begrip.

Door de geschiedenis heen zijn er verschillende culturen geweest waarin gemediteerd wordt over de dood als een manier om de voorbijgaande aard van het leven te accepteren. Door zich te oefenen in het sterven doorziet men zijn angst en raakt deze kwijt.

De audio-installatie This body that once was you is zo’n oefening in het sterven. Gezeten in een veld van fijn botstof -afkomstig uit menselijk bot- visualiseert de bezoeker zijn eigen dood. Babs Bakels (kunstenaar en voormalig curator van uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam) en Vibeke Mascini (kunstenaar en schrijver) baseerden zich op The nine cemetery contemplations, een boeddhistische meditatie uit de Maha Satipatthana sutta, die zich specifiek richt op lichamelijke onthechting en doodsbewustzijn. Onder begeleiding van de Amerikaanse Zen-priester Joan Halifax ondergingen Bakels en Mascini de meditatie. Deze begint met de zin “Je bent vandaag gestorven” en volgt het uiteenvallen van het lichaam in negen stadia, tot het moment waarop botten in stof opgaan en volledig oplossen in hun omgeving.

Het ontbindingsproces wordt plastisch omschreven, maar wat gebeurt er op biologisch en moleculair niveau als ons lichaam uiteen valt? Op welke manier keren we terug in de elementaire keten? Welke chemische processen vallen daarmee samen? Bakels en Mascini hebben wetenschappers en andere specialisten gevraagd om te reageren op de stadia van ontbinding zoals beschreven in de The nine cemetery contemplations.

This body that once was you is het resultaat van deze gesprekken: een intieme audio-ervaring beschikbaar voor één persoon. In een gesproken stream of conscience wordt de luisteraar begeleid van de laatste ademtocht naar de transformatie in glimmende kevers en flarden van DNA in het heelal.

Alle materie is vergankelijk, zowel wetenschappers, filosofen als boeddhisten zijn het daarover eens. In hoeverre hebben wij stervelingen deze gedachte geïnternaliseerd, omarmen wij de dood  als vormend principe voor het leven? Reflecterend op de vraag “wat is dood” tekent zich in This body that once was you een realiteit af waarin de dood een tastbare plaats krijgt. 

De individuele audio-ervaring duurt circa 30 minuten en is op afspraak gratis toegankelijk op: 17,18, 23, 24 en 25 oktober van 11:00-18:00. Time slots kunnen binnenkort geboekt worden op de Facebook event page This body that once was you, of via thisbodythatoncewasyou@gmail.

Photographic documentation by Ilya Rabinovich

Openingstijden

puntWG is open in het weekend van 14:00 tot 18:00 uur en op extra tijden die vermeld staan bij de betreffende activiteiten.

En ook op afspraak

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten in en van puntWG?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.


Deel:
geweest
Bakels en Mascini in gesprek met zen-priester Joan Halifax voorafgaand aan de The nine cemetery contemplations.
Bakels en Mascini in gesprek met zen-priester Joan Halifax voorafgaand aan de The nine cemetery contemplations.