Under the Influence
Vincent Verhoef
1 t/m 2 feb 2020
Opening: zaterdag 1 feb 2020 — 18:00 tot 21:00 uur

Voor de performatieve installatie Under the Influence wordt puntWG getransformeerd tot een casino salon. Een blackjack tafel wordt geflankeerd door een serie van Verhoef’s recente schilderijen. Tijdens de opening worden bezoekers uitgenodigd om een paar rondes blackjack te spelen. Het spel vangt aan om 19:00 uur. De avond wordt afgesloten met een prijsuitreiking.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

* * * 

Een kaartspel bevat de kaarten A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q en K

A. Wanneer het spel niet helemaal naar wens verloopt is men geneigd de tafel zelf hiervan de schuld te geven: ‘nee, ik heb het niet zo met deze tafel’. Of de croupiers krijgen de schuld van de slechte resultaten. Dat zij gewoon een vast protocol volgen doet er even niet toe.

2. Jij, jij bent mijn talisman.

3. Komt het doordat ik zelfs mijn mail niet heb geopend dat ik de slaap niet kan vatten?

4. Wat betekent het nou eigenlijk, geboren zijn onder het teken van Saturnus? Nou ja, de Fransen noemen dit un triste.

5. Toen ik boodschappen ging doen kwam ik erachter dat ik mijn sleutels thuis had laten liggen.

6. In De Mythe van de Eeuwige Terugkeeer schrijft Mircea Eliade over de archaïsche wereld. Het lijkt wel of er in die tijd geen profane activiteiten waren. Zou dit ook kunnen opgaan voor de wereld waarin wij nu leven?

7. Destijds in het Zuiden was de benzine nog goedkoop. God wat mis ik mijn auto.

8. Sokken raken versleten. Woorden raken sleets. Reeksen woorden raken sleets.

9. Op een bepaald moment zal zelfs het lichtje van de ijskast het begeven.

10. In The House of Cards, een schilderij van Chardin, zie ik een jongen aan een kaarttafel een kaartenhuis bouwen. Epistemologische verschuiving: Chardin inhaleert de laatste beetje lucht die weggeduwd worden door een stroom van data.

J. Eerst fluisteren. Zomaar iets fluisteren. Er dan iets begrijpelijks van maken. Dan bedwelmd raken. Dan stilte in de stad.

Q. Ik vraag me af of er ooit zoiets is geweest als ‘het begin’. In Het Uur van de Ster schrijft Clarice Lispector dat alles in deze wereld begon met een ‘ja’. Eén molecuul zei ja tegen een andere molecuul en toen was er leven.

K. Ik heb een plant gekocht.

Deel: