Bushalte, Alkyd en olieverf op linnen, 40 x 85 cm.

Bushalte, Alkyd en olieverf op linnen, 40 x 85 cm.

Talud

Lichtschijnsel

Rome bij schemering
Rondzwervende nachtschilder / Wandering artist of the night
Maarten Welbergen
29 apr t/m 8 mei 2017
Opening: zaterdag 29 apr 2017 — 17:00 tot 19:00 uur

"7 am on a frosty autumn morning
Fog is still hanging low
I’m not the only one waiting for the bus!
Nights and early mornings are the most poetic moments of the day.
Especially when the fog is hanging low and everything gets blurred.
When streetlamp-lights become iridescent light-balls floating in the sky.
Everything is silent and everybody is still asleep.
These are the moments when I wander around to find my motives to draw and paint."

De tentoonstelling omvat olieverfschilderijen en tekeningen die Welbergen recent heeft geschilderd en getekend. Hij toont nieuwe landschappen in aquarel en kleurpotlood en zijn meest recente ‘nacht’ schilderijen en tekeningen.

Die laatste serie werken noemt hij ‘Nocturnes’. Hun onderwerp is ‘Nocturne’: een muzikale definitie voor de fascinerende nachttaferelen van Welbergen. Het spel van kunstlicht in diepe donkere omgevingen met geheimzinnige schaduwen is de bron van zijn inspiratie.

De kunstenaar geeft ook een lezing over ‘Nachtschilders’ uit het verleden die hem geïnspireerd hebben. Vanaf de laat Middeleeuwen werden kunstenaars geïnspireerd door ‘nacht taferelen’. In het begin kwamen deze voorstellingen voort uit Bijbelse verhalen en later vanuit de Romantische ‘Empfindung’. De betovering van ochtendschemer, maanlicht en kunstlicht met haar lange slagschaduwen heeft door alle tijden bepaalde kunstenaars gefascineerd. Tegelijk gaat deze lezing ook over wat er zich in het hoofd van Welbergen afspeelt tijdens zijn nachtelijke ‘zoektochten’ naar onderwerpen voor schilderijen.

Maarten Welbergen (1956) is een kunstenaar die met een been in de schildertraditie staat en met het andere been de grenzen hiervan opzoekt. Hij schildert en tekent portretten, landschappen, stillevens en allegorische onderwerpen. Een van zijn specialiteiten is het maken van ‘cut-outs’ waarbij hij de vorm uit paneel snijdt en beschildert. Dit doet hij om het ‘trompe l’oeil’ effect te versterken.

De tentoonstelling is te bezoeken op zondag 30 april, woensdag 3 mei, zaterdag 6 mei en zondag 7 mei van 14:00 tot 18:00 uur en ook op afspraak.

De lezing ‘Nachtschilders’ is op zondag 7 mei van 20:00 tot 21:30 uur.

Maarten Welbergen heeft ook antwoord gegeven op 'Een Vraag.'

Deel:

Bushalte, Alkyd en olieverf op linnen, 40 x 85 cm.

Talud

Lichtschijnsel

Rome bij schemering